Volledig scherm
Een besneeuwde kerst in Amsterdam? We hoeven er niet op te rekenen. © Shutterstock

Kunnen we voortaan fluiten naar een witte kerst?

Niks maakt de feestdagen zo gezellig en idyllisch als een vers pak sneeuw. Maar dit jaar moeten we het - net als de afgelopen jaren - doen met een groene kerst. Logisch dat je je afvraagt: krijgen we óóit nog een witte kerst?

Het antwoord op die vraag is volgens het KNMI natuurlijk niet met zekerheid te geven, maar feit is dat de kans op een stel witte feestdagen wel steeds verder terugloopt. De laatste witte kerst beleefden we in 2010. In 2009 was het ook wit rond de feestdagen, zij het kantje boord. Twee keer een witte kerst zo vlak na elkaar, dat is dan wel weer heel zeldzaam. 

Wanneer mogen we eigenlijk spreken van een witte kerst? Dat mag pas wanneer er in De Bilt op beide kerstdagen een gesloten sneeuwdek wordt gemeten. Het KNMI houdt bij hoe vaak dit sinds 1901 is voorgekomen. Dit blijkt slechts acht keer het geval te zijn geweest. Slechts acht keer in honderd jaar dus!

Het KNMI verwacht daarbij rond 2050 nog maar 4 tot 12 ‘potentiële’ sneeuwdagen per jaar. Een logisch gevolg van de opwarming van de aarde. Tussen 1981 en 2010 telden we gemiddeld nog 21 potentiële sneeuwdagen per jaar. 

2017

Terug naar dit jaar, waarin de kans op een witte kerst vrijwel nihil is. Dat komt doordat er met een zuidwestelijke stroming vrij zachte lucht wordt aangevoerd vanaf de Atlantische Oceaan. Zo nu en dan valt er dit weekend neerslag in de vorm van regen. 

De mist, die nu nog op veel plekken in het land te zien is, neemt met de kerst af omdat de wind gaat aantrekken. Het blijft bewolkt, maar het is wel droog en zacht. De middagtemperatuur ligt rond of net onder de 10 graden. Uit het wolkendek kan verspreid ook een beetje regen of motregen vallen, het meest in het zuiden van het land. 

Wie per se sneeuw wil zien, doet er goed aan zich naar bijvoorbeeld de Alpen te spoeden. Daar zijn de afgelopen maanden bakken met sneeuw gevallen. Je leest er hier meer over

  1. 
Oud-eigenaar S.E. Fireworks alsnog beschuldigd: ‘Wanneer houdt dit op?
    PREMIUM
    vuurwerkramp enschede

    Oud-eigenaar S.E. Fireworks alsnog beschul­digd: ‘Wanneer houdt dit op?

    Bijna twintig jaar na de vuurwerkramp in Enschede wordt voormalig fabriekseigenaar Harm Smallenbroek aangewezen als mogelijke saboteur door ex-klokkenluider Paul van Buitenen. Daarmee zou hij verantwoordelijk zijn voor 23 doden. Smallenbroek is een gebroken man. Sinds 2001 heeft hij geen interview meer gegeven, tot vandaag. ,,Je wilt wel, maar je komt er nooit meer van los. We zijn die dag, net als velen, alles kwijtgeraakt.