Volledig scherm
© © Michel van Bergen.

Kustwacht Zandvoort: de zee is geen 25-meter bad

Het lichaam dat zaterdag aanspoelde op het strand van Zandvoort is van een 20-jarige Zambiaanse. Ze was woensdag door een sterke stroming meegezogen. Het is al het negende verdrinkingsgeval dit jaar, net zoveel als in heel 2014. De kustwacht waarschuwt: ,,De zee is geen 25-meterbad."

Quote

Een vlakke zee ziet eruit als 25-me­ter-bad, maar niets is minder waar

Ernst Brokmeier

Een hardloopster die zaterdagochtend over het nog vrijwel lege strand van Zandvoort rende, ontdekte het lugubere tafereel als eerste. Ter hoogte van strandtent Ubuntu zag ze, nog half in het zeewater, het dode lichaam van een vrouw in een roze badpak.

Het blijkt de vrouw te zijn naar wie de Reddingsbrigade, Kustwacht, politie en tientallen badgasten sinds afgelopen woensdag met man en macht hebben gezocht. Een nog maar 20-jarige Zambiaanse, die in het Duitse bisdom Limburg vrijwilligerswerk deed. Die woensdag was ze met een bevriend gezin naar Zandvoort gereden om een dagje te genieten van zon, zand en zee.

Zandbanken
Badend in de Noordzee ging het mis. Mensen op het strand zagen de vrouw door een sterke stroming, tussen twee zandbanken in, in moeilijkheden komen. Twee mannen doken zo snel als ze konden het water in en grepen haar nog vast, maar konden in het stromende water niet voorkomen dat de jonge vrouw onder water gleed.

Een zoektocht met boten, een helikopter en tientallen vrijwilligers die als een menselijk lint door het zeewater waadden, brachten de Zambiaanse niet tevoorschijn. Tot de Noordzee haar 3 dagen later uitgerekend bij strandtent Ubuntu, vernoemd naar de Afrikaanse filosofie van medemenselijkheid, terug op het land wierp.

Zwemvaardigheid
De Zambiaanse vrouw, die volgens berichten niet kon zwemmen, is de negende persoon dit jaar die in Nederland is omgekomen bij zwemrecreatie. Dat is nu al een evenaring van het totale aantal dodelijke ongevallen in de gehele zomer van vorig jaar. Het hoge aantal heeft vooral te maken met onvoldoende zwemvaardigheid en onbekendheid met de risico's van open water, zegt Martijn Peters van Reddingsbrigade Nederland. ,,Dat we tot nu toe een vrij mooie zomer hebben, kan ook een rol spelen, want er gaan meer mensen ter verkoeling het water in."

Quote

Wie niet goed kan zwemmen, moet niet dieper dan tot zijn heupen het water in gaan. En voor kleine kinderen geldt: laat ze niet alleen in zee spelen, ook al hebben ze zwemband­jes om.

Peters noemt het vooral zorgelijk dat de laatste jaren de zwemvaardigheid van mensen achteruit gaat. Als de lifeguards van de Reddingsbrigade reddend in actie moet komen, is dat in een kwart van de gevallen omdat het slachtoffer niet of niet goed kon zwemmen. Dat was 7 jaar geleden nog maar in een vijfde van de gevallen de oorzaak. Het aantal reddingen uit een levensbedreigende situatie is in 3 jaar gestegen van gemiddeld 270 naar 305 per jaar. Vooral in zee moeten mensen zichzelf niet overschatten, zegt Ernst Brokmeier van de Reddingsbrigade Kennemerland.

Verraderlijk
Brokmeier: ,,Een vlakke zee ziet eruit als een 25-meterbad, maar niets is minder waar. De zee is altijd in beweging: twee keer per dag is er hoog water en laag water, er is noord-zuidstroming. In diepere delen kan het echt hard stromen. De zee is een prachtig natuurfenomeen, maar blijft verraderlijk."

Mensen die in zee willen zwemmen, moeten dan ook geoefend zijn, zegt Brokmeier. ,,Wie niet goed kan zwemmen, moet niet dieper dan tot zijn heupen het water in gaan. En voor kleine kinderen geldt: laat ze niet alleen in zee spelen, ook al hebben ze zwembandjes om."

  1. ‘Ik was zo depressief dat ik dacht: als ik nu onder een auto loop, ben ik blij dat het afgelopen is’
    PREMIUM
    Interview

    ‘Ik was zo depressief dat ik dacht: als ik nu onder een auto loop, ben ik blij dat het afgelopen is’

    Topactrice Carine Crutzen (58) kun je kennen als Beatrix in de film Majesteit. Ook speelde ze onder andere in De Daltons, Vuurzee en Oud Geld. Ze draagt een tragisch verhaal met zich mee: nadat haar ouders waren overleden en hun as was uitgestrooid over Limburgse beekjes, bleef ze letterlijk en figuurlijk verweesd achter. Ze besloot een autobiografische roman te schrijven. Het werd een pijnlijk eerlijk boek.