Volledig scherm
Bamber Delver: 'Schelden is niet 'schattig', het is keihard en heel erg gemeend' © Thinkstock

'Kutkind!' Leerlingen op basisschool schelden op steeds jongere leeftijd

Kinderen op de basisschool schelden op steeds jongere leeftijd, blijkt uit de PestThermometer van de Nationale Academie voor Media en Maatschappij. Dikzak, relnicht, homo, heks en kutkind zijn de scheldwoorden die basisschoolleerlingen het vaakst gebruiken.

De 'thermometer' is een peiling onder kinderen en leerkrachten uit de groepen 6, 7 en 8. De academie, een kennis- en cursusinstituut op het gebied van media-ontwikkelingen, stelde op basis van de peiling een top vijf samen.

Op de eerste plaats staan scheldwoorden die over het uiterlijk gaan zoals dikzak of skelet. Homo en gay staan op de tweede plaats. Op nummer drie 'je stinkt' of 'je ruikt vies' en dus: 'ik wil niet naast je zitten'.

Vanaf groep 3

,,Hoewel we de peilingen hebben gehouden bij groep 6, 7 en 8 hebben we geluiden gehoord dat er op deze manier al wordt gepest vanaf groep 3'', zegt Bamber Delver, directeur van de academie.

Scheldwoorden die slaan op iemands gedrag, zoals heks, pestvogel of relnicht zijn vierde en op vijf staat kutkind en alle variaties daarop als kutbroer, kutjuf of -meester.

In groep 8 wordt het pesten harder, volgens Delver.  Daar vallen vaker woorden als homo of slet. Dat laatste is niet opgenomen in de top 5, maar wordt wel gebruikt door vele groep-achters. Juist deze woorden staan weer in de top 5 van pestwoorden op de middelbare school."

Direct ingrijpen 

Delver vindt dat ouders en leerkrachten bij schelden direct moeten ingrijpen. ,,Sta geen enkel scheldwoord toe, corrigeer onmiddellijk, grijp direct in. Wegkijken en lachen zijn uit den boze. Het is niet 'schattig' of 'niet zo gemeend'. Het is keihard, het is heel erg gemeend en het verwoest de jeugd van te veel kinderen."

De resultaten van de peiling worden donderdag in Utrecht besproken tijdens het vijfde Nationaal Congres Pesten. Donderdag is ook de Landelijke Dag tegen Pesten van Stop Pesten Nu. Deze stichting roept het onderwijs, het bedrijfsleven en de zorgsector op om aandacht te besteden aan pestgedrag.

  1. Droomvakantie met vriendje eindigt in nachtmerrie: Nederlandse (24) ontsnapt aan dood bij overval
    PREMIUM

    Droomvakan­tie met vriendje eindigt in nachtmer­rie: Nederland­se (24) ontsnapt aan dood bij overval

    De Antwerpse kleermaker Tommaso Bordoni (29) en zijn Nederlandse vriendin Linsey de Waele (25) zijn aan de dood ontsnapt bij een overval in Zuid-Afrika. Het koppel was met vakantie in het land, toen Tommaso op de avond van Valentijn plots oog in oog stond met twee gewapende kerels in de slaapkamer van hun verblijf. ,,Ik was zeker dat ze me zouden vermoorden”, vertelt de Belg - die sindsdien gekweld wordt door paniekaanvallen - tegen deze nieuwssite.