Volledig scherm
Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) tijdens zijn bezoek aan leerlingen van de Willem Alexanderschool. © ANP

'Kwaliteit basisonderwijs wankelt'

Basisscholen hebben te weinig geld om de onderwijskwaliteit structureel te verbeteren, zoals van ze wordt verlangd. Ze krijgen nét genoeg om niet door de bodem te zakken. ,,Accepteren we dat ons onderwijs achteruit gaat of investeren we in onze kinderen.'' 

Quote

Basisscho­len hebben geen vlees meer op de botten

Rinda den Besten, voorzitter van de PO Raad

Dat stelt onafhankelijk instituut SEO na onderzoek. Er is te weinig geld om ieder kind op het eigen niveau lesgeven, digitale leermiddelen aanschaffen, hun leraren bijscholen, meer gymlessen bieden, zittenblijven voorkomen. Sectororganisatie PO Raad bevestigt de bevindingen. ,,Basisscholen hebben geen vlees meer op de botten. Als ze aan alle vragen zouden voldoen, zouden ze rode cijfers schrijven'', reageert Rinda den Besten, voorzitter van de PO Raad.

Basisscholen krijgen er steeds meer taken bij en ook ouders stellen hun eisen. Uit de doorrekening blijkt echter dat het onmogelijk is om aan al die vragen te voldoen. Het staat bijvoorbeeld hoog op de wensenlijst om kinderen hun talenten te laten benutten. Digitale leermiddelen kunnen daarbij helpen. Maar als basisscholen iPads willen aanschaffen, moeten ze geld uit het potje voor personeel halen. 

Geef meer

SEO Economisch Onderzoek rekende op verzoek van de PO Raad de financiën van drie gemiddelde schoolbesturen door en voerde gesprekken met veertien besturen. De onderzoekers stellen dat de 300 miljoen die het kabinet structureel extra heeft uitgetrokken, niet genoeg zijn om alle nieuwe taken uit te voeren. Hun advies: vraag minder of geef meer. 

Ook de PO Raad ziet dat er nu actie moet komen. Het Nederlandse onderwijs is op de internationale PISA-lijst uit de top 10 verdwenen en gezakt naar een zeventiende plek. Den Besten: ,,Accepteren we dat ons onderwijs achteruit gaat of investeren we in onze kinderen?'' 

Krijtborden

De PO Raad wijst er op dat ook de Algemene Rekenkamer stelt dat basisscholen te weinig geld krijgen. ,,De basis is niet op orde. We komen jaarlijks 350 miljoen euro tekort op materiële zaken. Bij de financiering gaat de regering nog uit van krijtborden en stencilmachines'', stelt Den Besten. 

Het ministerie van Onderwijs zet vraagtekens bij het rapport. ,,De bekostiging van scholen is sober, maar toereikend. Dat zien we ook terug, want ons onderwijssysteem presteert zeer goed'', stelt een woordvoerder. Bovendien is er deze kabinetsperiode structureel 300 miljoen euro extra naar de basisscholen gegaan. ,,Schoolbesturen staan er financieel beter voor dan in eerdere jaren.'' Demissionair staatssecretaris Sander Dekker zei onlangs letterlijk: scholen moeten eens ophouden met steeds hun handje op te houden. 

Lees ook: 'Wij kunnen steeds minder perfectie leveren'