© Thinkstock
Volledig scherm
© Thinkstock

Kwaliteit bewakingsbeelden vaak slecht

Nederland hangt vol met beveiligingscamera's die zo slecht zijn dat politie en justitie er weinig aan hebben. Criminelen staan er vaak zo schimmig op dat ze bijna niet zijn te herkennen. De kans op het krijgen van waardevolle tips neemt daarmee aanzienlijk af, constateren politiekorpsen. Dat schrijft het AD vandaag.

De Raad van Korpschefs noemt de kwaliteit van beelden die geregeld worden aangeleverd na een misdrijf 'tenenkrommend'. Woordvoerder Ron Looije van de Raad van Korpschef zegt in het AD: 'Als politie wil je zoveel mogelijk tips om een zaak op te kunnen lossen. Maar ook zo sterk mogelijk bewijs in een eventuele strafzaak. Als je ziet welk beeldmateriaal er geregeld binnenkomt, dan is dat heel droevig en mag je er eigenlijk weinig van verwachten.'

'Abominabele kwaliteit'
Zo liet de politie dinsdagavond in tv-programma Opsporing Verzocht bewakingsbeelden zien van de gewelddadige overval op het waardetransportbedrijf Brinks in Amsterdam. Criminelen gingen er met miljoenen vandoor. Vooral op camera's die buiten hingen, waren slechts schimmen te zien. 'Dit is werkelijk van abominabele kwaliteit. En dat bij een bedrijf waar zoveel geld ligt opgeslagen', zegt Gert-Jan Biersteker van de Vereniging Europese Beveiligingsbedrijven (VEB).

Dat slechte beelden verstrekkende gevolgen kunnen hebben in een strafproces, bleek vorig jaar. Een berover bij pinautomaten werd zeventien keer gefilmd, maar vrijgesproken omdat hij slechts op één beeld enigszins herkenbaar was.

Keurmerk
Grootste probleem is volgens de politie dat er veel camerasystemen te koop zijn, waarvan de kwaliteit enorm verschilt. Ook komt het geregeld voor dat goede camera's verkeerd worden opgehangen. De korpschefs zouden graag zien dat er een keurmerk komt. 'Maar we kunnen bedrijven hiertoe niet dwingen', zegt Looije.