Kwart gemeenten doet niets met rookvrije omgeving voor kinderen
Een kwart (27 procent) van de gemeenten is niet actief bezig een rookvrije omgeving voor kinderen te creëren, blijkt uit nieuw onderzoek. Gemiddeld geven gemeenten hun anti-rookbeleid een mager rapportcijfer: een 6,4.
De aanpak van roken staat slechts op de vierde plek als thema voor gezondheidspreventie door gemeenten, blijkt uit representatief onderzoek van I&O Research in opdracht van de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij. Roken staat achter overgewicht, jeugd en alcohol.
Dat zie je terug in de wijken, zo blijkt. Slechts 12 procent van alle gemeenten heeft op (bijna) alle speeltuinen en -plekken een rookvrij-beleid. En 6 procent op (bijna) alle sportplekken.
Vaak geen uren en geld beschikbaar
Slechts één op de vijf gemeenten heeft structureel uren en geld beschikbaar voor de uitvoering van plannen om een rookvrije omgeving te maken. Ongeveer de helft (53 procent) van de lokale bestuurders is momenteel actief aangehaakt bij niet-rokenbeleid.
Het is opmerkelijk dat de animo voor het creëren van een rookvrije generatie per saldo niet erg hoog is, zeker onder kleinere gemeenten. Er ligt al ruim anderhalf jaar een nationaal preventieakkoord, waaronder ook gemeentekoepel VNG de handtekening heeft gezet.
Daarin staat letterlijk: ,,Gemeenten ondersteunen initiatieven van bewoners voor een rookvrije omgeving, voeren actief rookvrij beleid en ondersteunen en verbinden maatschappelijke organisaties bij het rookvrij worden. Deze gemeenten hebben een voorbeeldfunctie, zowel landelijk als regionaal.”
Glas is ook halfvol
De verwachting is dat snel meer gemeenten zich aan zullen sluiten bij de rookvrije generatie
Natuurlijk kun je het glas ook halfvol zien: van de 355 gemeenten in Nederland zet het leeuwendeel zich wel op enige wijze in om te zorgen dat kinderen niet beginnen met roken. Volgens de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij - opgericht door de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds - zetten steeds meer gemeenten stappen.
Ze melden vandaag in een bericht: ,,De maatschappelijke beweging ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’ is op lokaal niveau steeds meer zichtbaar. Daarom de oproep aan alle gemeenten om activiteiten die bijdragen vooral te (blijven) ondersteunen. Want we zijn er nog niet.”
De VNG laat in een reactie weten: ,,De GGD’s ondersteunen gemeenten bij het rookvrij maken van de regio. Vooral de laatste tijd hebben subsidieaanvragen daarvoor een vogelvlucht genomen. De verwachting is dan ook dat snel meer gemeenten zich aan zullen sluiten bij de rookvrije generatie.” Dat gemeenten (nog) niet aangesloten zijn, betekent overigens niet dat daar niets gebeurt, aldus de koepel. Maar: ,,Het kan nog meer.”
Oorlog aan het roken
Staatssecretaris Blokhuis (Preventie) verklaarde eerder de oorlog aan het roken. Blokhuis: ,,Ik zou natuurlijk het liefste zien dat alle gemeenten volle bak bezig zijn om rookvrij beleid te voeren. Ik hoop dat de gemeenten die nu nog afwachten, aan de slag gaan met de verduidelijking die ik heb gegeven over hun wettelijke mogelijkheden.”
Tegelijkertijd wil de staatssecretaris niet somberen. ,,Dat zo’n grote hoeveelheid gemeenten bezig is met rookvrij beleid laat zien we als samenleving middenin een grote, gezonde omslag zitten op weg naar de eerste rookvrije generatie.”
Jongeren keren zich steeds meer af van rokers. Dat bleek uit onderzoek van I&O Research, in opdracht van de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij. Als het aan de meerderheid van de jongeren ligt, komt er zelfs een totaalverbod.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet video
Albergen voelt zich ‘belazerd’ na gedwongen opvang van 300 asielzoekers in door COA gekocht hotel
Burgemeester Wilmien Haverkamp van Tubbergen is boos en vindt het ‘bijzonder triest’ dat het kabinet haar heeft ‘overvallen’ met de komst van een azc in Landhotel 't Elshuys in Albergen. Op een ingelaste persconferentie in haar gemeentehuis sprak ze haar verontwaardiging uit over de manier waarop staatssecretaris Eric van der Burg de komst van 300 asielzoekers heeft aangekondigd. ,,We hebben zo’n mooie democratie, waarom wordt dat nu van hogerhand opgelegd?” -
Tachtig procent van de Europese automobilisten kent dit waarschuwingssymbool niet
Waarschuwingssymbolen in de auto die aangeven dat er iets mis is, kunnen in de loop van de tijd veranderen, vooral wanneer de techniek aan boord verandert. De opkomst van hybrides en elektrische auto's kan voor een hoop verwarring zorgen. -
Zo deel je zo min mogelijk persoonlijke data met Facebook
Steeds meer mensen maken zich zorgen over wat Facebook met hun persoonlijke data doet. Met onderstaande tips hou je zoveel mogelijk informatie privé. -
PREMIUM
Asielzoekers slapen buiten in Ter Apel, maar hier staat een compleet ingerichte AZC al zes weken leeg
De stapelbedjes en wasmachines staan al weken klaar voor asielzoekers in de gloednieuwe tijdelijke noodopvang in Delft. Maar ondertussen slapen vluchtelingen noodgedwongen buiten bij het overvolle aanmeldcentrum in het Groningse Ter Apel. ,,Hoe leg je dit nog uit aan mensen?” -
PREMIUM
Motmuggen gespot? Dan mankeert er iets aan de hygiëne in of om het huis
Nog nooit van motmuggen gehoord? Misschien klinken de bijnamen ‘rioolvliegjes’ of ‘aalputmotjes’ je wel bekend in de oren. De beestjes lijken op kleine vlinders, maar dat zijn het niet. Het zijn muggen, alleen muggen die niet kunnen steken. Wat doen ze dan wél, en waarom zitten ze soms in je huis? Bioloog Remco Daalder legt uit: ,,Ze houden van slecht functionerende riolen, verstopte wc’s, goten of gewoon vuiligheid.”
-
video
Alcoholgebruik en roken onder scholieren daalt niet meer, lachgas in de lift
De dalende trend van alcoholgebruik en roken onder scholieren is gestagneerd. Dat blijkt uit twee onderzoeken van het Trimbos-instituut, het RIVM en de GGD’s. Ze stellen grote regionale verschillen vast en pleiten voor een gerichter beleid en aanvullende maatregelen om de ‘ambitieuze doelstellingen’ uit het Nationaal preventieakkoord te realiseren. -
Koken & Eten
Koud water of kokend water? Zo kook je je aardappelen het best
Eet jij vaak aardappelen? En hoe maak jij ze dan klaar? De een doet het met kokend water, de ander zet ze met koud water op. Experts geven hun adviezen voor het goed klaarmaken van de pieper. -
Al vóór de Sywert-deal werd het ministerie gewaarschuwd voor ‘extra opslag’ op prijs
In aanloop naar de mondkapjesdeal die Sywert van Lienden multimiljonair maakte werd het ministerie al gewaarschuwd voor een te hoge prijs. ‘Een opslag op de prijs bovenop de bekende opslag'.