Volledig scherm
Gekantelde vrachtwagens (zoals deze op de A22 richting Beverwijk) leverden dit kwartaal een forse bijdrage aan het hoge aantal files in het eerste kwartaal. © Michel van Bergen

Kwart meer files door slecht weer en gekantelde vrachtwagens

In de eerste drie maanden van dit jaar stonden er fors meer files, meldt de ANWB. De filedruk steeg met ruim 25 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De boosdoeners? Meer voertuigen op de weg, maar vooral het slechte weer en gekantelde vrachtwagens. 

De weersomstandigheden hebben volgens de ANWB grote invloed gehad op de doorstroming. Regen en storm zorgden er op dagen in januari voor dat het verkeer op veel wegen volledig vast kwam te staan. Ook het gestaag stijgende aantal voertuigen op de Nederlandse snelwegen levert een bijdrage aan de drukte. 

18 januari

Quote

Dit kwam door een groot aantal ernstige ongelukken waarbij vrachtau­to's betrokken waren

ANWB

De storm van 18 januari zorgde ervoor dat er op die dag alleen al meer dan zestig vrachtwagens kantelden. Wegen werden daardoor compleet geblokkeerd. Ook in maart was het ,,fors drukker dan de afgelopen jaren'', aldus de dienst. ,,Dit kwam door een groot aantal ernstige ongelukken waarbij vrachtauto's betrokken waren. De vaak langdurige beperkingen voor het verkeer zorgden voor veel verkeershinder.''

Regionaal waren er grote verschillen. Zo bleef de drukte rond Amsterdam vrijwel gelijk, terwijl het op wegen in Zuid-Holland, Gelderland en in de zuidelijke provincies drukker was. De drukste spits in het eerste kwartaal was die op dinsdagavond 27 maart, toen regenbuien en ongelukken tot veel vertraging leidden. Op het drukste moment stond er op A- en N-wegen in totaal 927 kilometer file.

Volledig scherm
Het aantal auto's in Nederland stijgt gestaag. © ROBIN UTRECHT