Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Kwart Nederlanders viert kerst zonder familie

Een kwart van de Nederlanders viert dit jaar geen kerst met familie. In 2013 was dat nog 12 procent. Ruzie over geld is meestal de oorzaak voor een diepe familievete.

Quote

Familiele­den worden niet alleen door een bloedband maar ook door geld verbonden

Lucienne van der Geld, directeur van Netwerk Notarissen

Dat blijkt uit een enquête van Netwerk Notarissen waarbij 150 notariskantoren zijn aangesloten. Driekwart van de 1300 ondervraagden denkt dat het nooit meer goed komt. Met name broers en zussen hebben bonje, 7 op de 10 vetes zijn tussen boers en zussen. Maar 1 op 10 heeft ook gebroken met de ouders.

De helft van de ruzies gaat over geld. De kerstgedachte is ver te zoeken: ruim de helft van de ruziemakers heeft het familielid zelfs onterft. Meer dan de helft van de Nederlanders heeft geen contact meer met een of meer familieleden, blijkt uit de peiling van de notarissen.

Familieleden
,,Voor het vierde jaar op rij zien we dat een aanzienlijk deel van de Nederlanders geen contact meer heeft met familieleden. De belangrijkste redenen voor het verbroken contact zijn ruzies over geld,'' zegt Lucienne van der Geld, directeur van Netwerk Notarissen. ,,Familieleden worden niet alleen door een bloedband maar ook door geld verbonden. Niet alleen omdat ze delen in een erfenis, maar ook omdat ze vaak geld van elkaar lenen."

Quote

Als er nog een ouder leeft, houden mensen zich in. Maar als de laatste ouder overlijdt, dan gaan ze los

Lucienne van der Geld, directeur van Netwerk Notarissen

Kwaad bloed
Als ouders hun kinderen op financieel gebied niet gelijk behandelen zet dat veel kwaad bloed. Bij een op de vijf families is die gelijke behandeling afwezig. ,,Als er nog een ouder leeft, houden mensen zich in. Maar als de laatste ouder overlijdt, dan gaan ze los. De familiegeschiedenis herhaalt zich zich als mensen zich niet gelijk behandeld voelen.'' De ruzies gaan zo diep dat het testament wordt aangepast. 57 procent van de ondervraagden heeft familieleden onterft of wil dat gaan doen.

Van der Geld: ,,We zien in de praktijk dat het onterven van een kind zwaarder valt dan een broer of zus. De peiling bevestigt dat: er worden vaker broers en zussen onterfd dan kinderen.'' Al die familieruzies hebben hun weerslag op de kerstdiners. Een kwart gaat nergens heen en krijgt ook geen gasten. Bij een op de vijf kerstdiners praten de families wel over geld.

Populair
Over erfenissen, schenkingen en leningen. Dat is niet zonder risico, want de helft van alle familieruzies gaan over geld. Ook over onderling uitgeleend geld. Geld lenen van en aan familie is populair: bij 1 op de 4 is er geld geleend of uitgeleend. Het gemiddelde bedrag dat geleend of uitgeleend is bedraagt 83.043 euro.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement