Volledig scherm
3,4 miljoen Nederlanders kregen te maken met cybercrime, blijkt uit een enquête. © ANP XTRA

‘Kwart Nederlanders was vorig jaar slachtoffer cybercrime’

Meer dan een kwart van de volwassen Nederlanders was vorig jaar slachtoffer van cybercriminaliteit. Nederlanders hebben vooral last van frauduleuze emails, blijkt uit een enquête.

In totaal kregen 3,4 miljoen Nederlanders het afgelopen jaar te maken met cybercriminaliteit. Ze klikten bijvoorbeeld op links in frauduleuze emails, ontdekten dat persoonlijke gegevens waren gestolen of kregen te maken met gijzelingssoftware. Dat blijkt uit een enquête onder meer dan 1000 volwassen Nederlanders door Norton Cyber Security, producent van antivirussoftware.

Gijzelingssoftware

Het kost flink wat tijd kwijt om de gevolgen van cybercrimiminaliteit op te lossen, blijkt uit het onderzoek. Gemiddeld waren slachtoffers ruim 5 uur bezig. Slachtoffers van gijzelingssoftware (die de computer blokkeert en om betaling vraagt) waren met 61 uur het langst de klos.

Aan hun online veiligheid kunnen de meeste Nederlanders zelf veel verbeteren. Eén op de drie slachtoffers gaf aan voor elke website hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Anderen slaan hun wachtwoorden digitaal op, waardoor ze te achterhalen zijn door hackers.

Het onderzoek van Norton schat de jaarlijkse schade van cybercriminaliteit op 1,3 miljard euro.