Volledig scherm
Volkswagen © AFP

'Kwart sjoemeldieselrijders heeft problemen na software-update'

Een kwart van de bestuurders van dieselauto's met sjoemelsoftware heeft problemen na de software-update van de Volkswagen Groep. Dat blijkt uit een enquête van het AVROTROS-programma Radar onder eigenaren van een Volkswagen, Audi, Seat of Škoda. De auto is trager of heeft meer storingen.

Het onderzoek werd gehouden onder 1368 rijders. Van hen hebben 638 een update laten uitvoeren. De dieselauto’s geven na de update verschillende problemen: de auto is trager geworden (57%), de EGR-klep is kapot gegaan (30%), het brandstofverbruik is hoger (38%) of er zijn andere problemen, zoals met het roetfilter.

Antwoord
De software-update is het antwoord van de Volkswagen Groep op de sjoemelsoftware-affaire van 2015: toen bleek de software van dieselauto’s gemanipuleerd te zijn om aan milieukeuringen te kunnen voldoen. Na de update moeten de sjoemeldiesels van de Volkswagen Groep  (Volkswagen, Audi, Seat en Škoda) weer alle milieubeloftes in kunnen lossen.

Van de dieselrijders die de auto na de update ter reparatie hebben aangeboden, krijgt 29% geen enkele vorm van coulance: zij betalen alle kosten zelf. Een kwart (25%) hoeft juist helemaal niets te betalen. Bijna een derde (32%) krijgt een korting.