Volledig scherm
Een kwart van alle taakstraffen is vorig jaar vroegtijdig gestaakt of niet uitgevoerd. © anp

Kwart van alle taakstraffen niet uitgevoerd

Een kwart van alle taakstraffen is vorig jaar vroegtijdig gestaakt of niet uitgevoerd. Duizenden veroordeelden laten niets van zich horen of worden tijdens hun werkstraf weggestuurd, bijvoorbeeld vanwege agressie.

Quote

Het is ongelofe­lijk belangrijk dat deze vervangen­de celstraf­fen worden uitgevoerd

Sjef van Gennip, algemeen directeur van Reclassering Nederland

In 2015 hebben bijna 11.000 van de 42.400 taakgestraften er met de pet naar gegooid. Dat is ruim 25 procent. In 2013 ging het om 20 procent mislukte taakstraffen, blijkt uit cijfers van Reclassering Nederland.

Veroordeelde drugsdealers, inbrekers en fraudeurs laten steeds vaker niets van zich horen na een oproep om aan de werkstraf te beginnen. Ze reageren niet op de uitnodigingsbrief voor een intakegesprek bij de reclassering. Uit informatie van het Openbaar Ministerie blijkt dat 7 procent van de opgelegde taakstraffen zelfs na twee jaar nog niet is opgestart. Drie kwart is wel afgerond, 13 procent kreeg vervangende celstraf.

Vervangende celstraf
Ook de vervangende celstraf wordt niet altijd uitgevoerd. Een kleine 9.000 veroordeelden hebben in Nederland een openstaande celstraf van minder dan 120 dagen. Onder hen zijn taakstrafweigeraars.
,,Het is ongelofelijk belangrijk dat deze vervangende celstraffen worden uitgevoerd", zegt Sjef van Gennip, algemeen directeur van Reclassering Nederland. ,,Als een werkstraf mislukt, moet het OM daar snel actie op ondernemen. Daders mogen hun straf niet ontlopen."

Volgens Van Gennip zijn taakgestraften vaker agressief en worden zij daarom weggestuurd. ,,Tien jaar geleden werd de werkstraf meer geaccepteerd. Nu geven werkgestraften veel sneller een grote mond."
Het aantal meldingen van geweld tegen reclasseringsmedewerkers is gestegen van 105 in 2014 naar 140 vorig jaar.

  1. Student Rogier volgde gastles van pedofiel Nelson: ‘UvA had nooit sorry moeten zeggen’

    Student Rogier volgde gastles van pedofiel Nelson: ‘UvA had nooit sorry moeten zeggen’

    De Universiteit van Amsterdam had nooit excuses moeten aanbieden voor het uitnodigen van Nelson Maatman, de pedo-activist die ernstig bedreigd wordt na zijn optreden in het NPO-programma Danny op straat. Dat vindt student Rogier van de Veen. Hij zat in het college dat Maatman vorige week toesprak. ,,Als de universiteit gaat dansen naar de pijpen van de populaire mening, verliest zij haar kritische karakter.’’