Volledig scherm
© thinkstock

Kwart werknemers gepest door collega's

Eén op de vier werknemers is weleens gepest door een collega. Ze geven aan dat ze zijn bespot, buitengesloten en soms zelfs fysiek aangevallen. Bovendien wordt er flink geroddeld op de werkvloer.

Dat blijkt uit een peiling van het ministerie van Sociale Zaken. De gevolgen voor de slachtoffers zijn groot. Mensen krijgen lichamelijke en psychische problemen, zoals een angststoornis. Het leidt tot 4 miljoen extra verzuimdagen per jaar, berekenden TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat kost werkgevers 900 miljoen euro, omdat ze zieke werknemers moeten doorbetalen.

Roddelen over collega's komt op bijna elke werkvloer voor, maar veel werknemers zien hier geen kwaad in. Als iemand structureel wordt gekleineerd en buitengesloten, wordt dat wel als pesten ervaren.
De meesten vinden dat leidinggevenden het pesten moeten stoppen, maar de helft van de werknemers geeft aan dat hun baas niets deed.

Volledig scherm
Lodewijk Asscher. © anp

Halt
Leidinggevenden zijn niet altijd op de hoogte of zijn zelf de pestkoppen.
Om het pesten een halt toe te roepen, lanceert minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) maandag een voorlichtingscampagne. Nu geeft 95 procent van de werknemers aan dat er nooit over pesten wordt gesproken, maar Asscher wil dit taboe doorbreken. Volgens hem moet het juist besproken worden om te zorgen voor een veilige werkplek. ,,Pesten bezorgt mensen veel verdriet.''

Als voorbeeld noemt hij een werknemer bij wie de collega's dagelijks op het bureau sprongen. Of een bedrijf waar iedereen werd uitgenodigd voor de vrijdagborrel, op één na. ,,Logisch dat je daar ziek van wordt,'' zegt Asscher.

Website
In de strijd tegen pesten kunnen werkgevers en werknemers vanaf maandag terecht op de website www.herkenpesten.nl. Hierop staat informatie hoe ze pestgedrag kunnen herkennen en hoe dit kan worden bestreden. Ook worden ze met radiospotjes opgeroepen om werk te maken van het probleem.

Asscher begint de campagne in het Amphia Ziekenhuis Breda. Die instelling komt deze maand met een interne campagne en een gedragscode met speciale aandacht voor het voorkomen van pesterijen.

Lees het hele interview met Asscher - 'Ik schrik enorm van al dat pesten' - vandaag in het AD.