Volledig scherm
Twee van de zes kwartelkuikentjes. © Facebook.com/FionnaBottema

Kwartels geboren uit eieren van Albert Heijn

Het leek Fionna Bottema uit het Drentse Yde een interessant experiment: kwarteleitjes uit de supermarkt in een broedmachine leggen. Bottema dook daarom de Albert Heijn in, kocht een doosje kwarteleitjes en legde die in een broedmachine. En nu, zo'n twee weken later, is ze de trotse'moeder' van een zestal kwartelkuikentjes.

Quote

Blijkbaar is er een haantje tussendoor geglipt

Albert Heijn

Ze kocht het doosje met 24 kwarteleitjes begin februari, schrijft ze op Facebook. Ze deed eerst een drijftest, om te zien of er leven in de eieren zat. Bottema legde de eitjes stuk voor stuk in warm water. Sommige begonnen te schommelen, wat duidt op leven. Andere eieren bleven drijven, wat erop wijst dat er geen leven in zit.

,,Overal op het internet wordt altijd gezegd dat supermarkteieren altijd onbevrucht zijn of door verkeerde opslag niet zullen uitkomen. Nou dat zullen we wel eens zien'', dacht Bottema. Maandag kroop het eerste kuikentje in de broedmachine uit het ei.

Nooit bevrucht
Albert Heijn laat weten dat de eitjes die in de supermarkt liggen nooit bevrucht zijn. ,,Daarom worden bij de eierproducent de hennetjes altijd gescheiden van de haantjes. Maar blijkbaar is er een haantje tussendoor geglipt.'' Met de kwaliteit is niks mis. ,,Ze kunnen zowel bevrucht als onbevrucht worden gegeten'', aldus het supermarktbedrijf.

Experiment! Supermarkteieren uitbroeden in de broedmachine. Om mijn nieuwe broedmachine te testen, heb ik 24...

Geplaatst door Fionna Bottema op  maandag 8 februari 2016

Net een float test gedaan (eieren in een bakje warm water leggen). Eentje was zeker niet goed, de rest dreef netjes...

Geplaatst door Fionna Bottema op  dinsdag 9 februari 2016

Lockdown! Heb het keerrooster verwijderd, papier op de bodem zodat ze niet door het rooster zakken met hun pootjes (en voorkomt spreidvoetjes) en de luchtvochtigheid verhoogd. Nu is het afwachten!

Geplaatst door Fionna Bottema op  donderdag 11 februari 2016

Ik geef het toe, het is moeilijk te zien (foto door de matplastic broedmachine) maar het eerste supermarkt kuiken is uit! :)

Geplaatst door Fionna Bottema op  zondag 14 februari 2016

Toen waren er al 3 supermarkt babies! Nr. 3 was binnen een kwartier uit.

Geplaatst door Fionna Bottema op  maandag 15 februari 2016
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement