Volledig scherm
De afwijzing van Jan van de Ven, mede-oprichter van PO in Actie, als voorzitter leidde tot rumoer binnen de Onderwijscoöperatie. © ANP

Kwartiermaker moet 'omstreden' lerarenvereniging doorlichten

Een kwartiermaker gaat de 'omstreden' Onderwijscoöperatie doorlichten. Onder leraren is onrust ontstaan, omdat die vereniging niet genoeg voor leraren is en in hun optiek te veel macht ligt bij de onderwijsbonden. 

Het is de uitkomst van een gesprek met de nieuwe Onderwijsminister Arie Slob. Dat schrijft het bestuur van de organisatie - bestaande uit de voorzitters van de grote onderwijsbonden - in een intern verspreide nieuwsbrief. 

Er is te veel twijfel over de koers van de beroepsvereniging gerezen. Daarom laat het bestuur nu de hele organisatie doorlichten. De kwartiermaker moet onderzoeken hoe de organisatie het vertrouwen van leraren kan terugwinnen en genoeg van, voor en door de leraar kan worden. Ook moet hij of zij kijken naar de positie van het bestuur.

,,Voor ons is het belangrijk dat de leraar vertrouwen houdt in ons werk voor zijn professionalisering, dat de samenleving snapt waarom we dit doen, en dat de politiek blijft beseffen wat er nodig is voor een autonome beroepsgroep. En om dat draagvlak te behouden en te vergroten, zullen we dus naar onszelf moeten kijken,'' verklaart het bestuur in een intern verspreide nieuwsbrief. Wie de kwartiermaker wordt, moet in de komende dagen duidelijk zijn.

Onrust

De onrust ontstond ongeveer een maand geleden, toen de bekende basisschoolleraar Jan van de Ven (die aan het roer staat van PO in Actie) werd afgewezen als voorzitter van de club. Hij werd unaniem voorgedragen door een lerarencommissie, maar het bestuur (bestaande uit de onderwijsbonden) wees hem af.

Leraren, maar ook medewerkers van de Onderwijscoöperatie vinden de macht van de vakbonden te groot. Ze vinden dat de bonden over de arbeidsvoorwaarden moeten gaan en de Onderwijscoöperatie echt een beroepsvereniging moet zijn waar leraren kunnen werken aan de onderwijsinhoud. 

De belangrijkste taak van de Onderwijscoöperatie is de invoering van een lerarenregister. Daarin moeten alle bevoegde leraren zich vanaf volgend jaar verplicht registreren en elk jaar hun bijscholing melden. De leraren die niet genoeg cursussen volgen, mogen niet meer voor de klas staan. Omdat veel leraren de Onderwijscoöperatie geen échte beroepsvereniging vinden, wantrouwen ze ook dat lerarenregister. De kwartiermaker moet ervoor zorgen dat invoering van dat register alsnog slaagt.