Volledig scherm
© ANP

KWF klaagt tabaksindustrie aan voor zware mishandeling

KWF Kankerbestrijding wil vervolging van de vier grootste tabaksproducenten in Nederland. De organisatie klaagt de fabrikanten aan wegens ‘zware mishandeling die de dood tot gevolg heeft’ en voor valsheid in geschrifte vanwege de ‘sjoemelsigaret’.

Quote

Dit is voor ons een geweldige steun in de rug

Advocaat Bénédicte Ficq
Volledig scherm
Anne Marie van Veen deed eerder aangifte tegen de tabaksproducenten. © Frans Paalman

De gezondheidsorganisatie heeft deze week aangifte gedaan. KWF sluit zich daarmee aan bij ‘sigaret-slachtoffers’ Anne Marie van Veen en Lia Breed, die al eerder aangifte deden tegen de tabaksproducenten.

 ,,Dit is voor ons een geweldige steun in de rug’’, zegt advocaat Bénédicte Ficq, die longkankerpatiënt Van Veen en COPD-patiënt Breed bijstaat. De aangifte richt zich op Philip Morris International, British American Tobacco, Imperial To¬bacco Benelux en Japan Tobacco International, de vier grootste tabaksproducenten in Nederland.

Volgens KWF worden rokers vals voorgelicht over de werkelijke schade die roken kan aanrichten. Doorslaggevend voor KWF is de ‘sjoemelsigaret’. Sigaretten die zijn voorzien van minuscule gaatjes. Daardoor meet testapparatuur lagere concentraties gevaarlijke stoffen dan een roker daadwerkelijk binnenkrijgt.

Testapparatuur houdt namelijk geen rekening met het feit dat de roker met zijn mond en vingers de gaatjes voor een deel afsluit, waardoor er in de praktijk méér wordt geïnhaleerd, dan wordt gemeten. ,,Daardoor krijgt een roker twee tot tweeënhalve keer meer schadelijke stoffen binnen dan wordt beweerd’’, zegt Ficq.

12.000 doden per jaar

,,De mensen krijgen dus meer schadelijke stoffen binnen dan we al wisten. Daarom vinden we dat we nu naar de rechter moeten stappen’’, zegt KWF-directeur Michel Rudolphie. Het is voor het eerst dat KWF rechtstreeks naar de rechter stapt in de strijd tegen kanker. ,,Er vallen nog steeds 12.000 doden per jaar door aan roken gerelateerde soorten kanker. Dan mag je van ons toch verwachten dat we alle middelen inzetten om dat te voorkomen?’’, zegt Rudolphie.

De branchevereniging van de Nederlandse tabaksindustrie zegt in een reactie ‘het volste vertrouwen te hebben dat de verkoop van een legaal product geen misdaad is in Nederland’. ,,Het heeft er alle schijn van dat deze aangifte alleen publiciteitsdoeleinden dient,’’ zegt directeur Jan Hein Sträter. Het OM moet nog besluiten of het daadwerkelijk tot vervolging overgaat. Bénédicte Ficq verwacht dat binnen enkele weken. Het OM zegt ‘dat het gaat om complexe materie die tijd vergt om uit te zoeken’.