KWF stopt na 70 jaar met collectebus en collecteert digitaal
Na ruim zeventig jaar maakt KWF Kankerbestrijding tijdens de eerstvolgende collecteweek geen gebruik meer van de collectebus. Collectanten gaan de eerste volle week van september langs de deuren met een QR-code die mensen kunnen scannen met hun telefoon om zo geld over te maken. ,,Door over te gaan naar volledig digitaal sluiten we aan bij de trends in betalen en maken we de collecte klaar voor de toekomst”, stelt Linda Sumner, woordvoerder KWF.
Door de opmars van het elektronisch betalen hebben mensen anno 2022 minder vaak contant geld in huis. Digitaal collecteren heeft als voordeel dat er geen contant geld meer bij de bank hoeft te worden gestort, want dat kan op steeds minder plekken en wordt steeds duurder, aldus KWF. ,,Een donatie via QR is net als via de collectebus eenmalig, veilig en anoniem. Er worden geen gegevens bewaard. Collectanten hoeven niet meer met geld over straat; elke QR-gift staat meteen op de rekening van KWF.”
Tijdens de coronaperiode deed KWF Kankerbestrijding net als sommige andere goede doelenorganisaties ervaring op met digitaal collecteren. Andere organisaties zetten later toch gedeeltelijk de collectebus in, KWF stopt daar dus mee. Tijdens een proef in 2021 collecteerde KWF in 24 steden als Leeuwarden, Zeist en Rotterdam digitaal. In Rotterdam werd toen 36.000 euro opgehaald.
Dat is meer dan de jaren ervoor. In 2020 was de opbrengst in Rotterdam (met cash geld en digitale giften) 21.500 euro. Werd in 1950 in zevenhonderd gemeenten bijna een half miljoen gulden opgehaald, vorig jaar gingen ongeveer 80.000 vrijwilligers op pad en werd er in totaal bijna 5,9 miljoen euro ingezameld.
KWF Kankerbestrijding gaat al sinds 1950 langs de huizen met de collectebus. Eerst was die van blik, later van kunststof. Ook kon geld in collectezakjes worden gedaan en via sms of met de pinpas kon eveneens een bijdrage worden gedoneerd. KWF heeft altijd vooropgelopen met vernieuwende manieren om te collecteren, stelt Sumner. ,,In 2018 werd de QR-code geïntroduceerd. Dat bleek een doorbraak die razendsnel door alle goede doelen en gevers werd omarmd. Nu, na vier jaar, is het tijd voor de volgende stap: 100 procent QR.”
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Onderzoek: Nederlanders zijn meer dan gemiddeld tevreden én best wel geïnteresseerd in de EU
-
6 tips16
Ga schulden gelijk te lijf: ‘Oogkleppen ophouden en post niet openmaken is geen goed idee’
Voor het eerst sinds 2013 maken we ons méér zorgen over onze financiële situatie. Dat maakte het CBS vanochtend bekend. Met de hard stijgende prijzen voor het levensonderhoud kun je gemakkelijk in financiële nood raken. ,,Ongemerkt wordt alles duurder en opeens is het geld op.’’ Zes tips om schulden het hoofd te bieden. -
PREMIUM
Ben (38) kampt al jaren met kanker en haalt nu geld op voor de bestrijding ervan: ‘Ik wil iets terugdoen voor KWF’
Ben Moen (38) kampt al bijna tien jaar met kanker. Toch zit hij niet bij de pakken neer. Samen met zijn zus Esther (37) en drie vrienden laat hij zich in juni een week opsluiten in een ‘glazen huis’. Met acties, uitdagingen en veilingen wil de groep zoveel mogelijk geld ophalen voor KWF Kankerbestrijding. -
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
Het scheelt flink in de portemonnee waar je in ons land je auto oplaadt. In ondergrondse parkeerplaatsen is het altijd duur. Daar ben je gemiddeld 16,8 procent duurder uit dan elders in de gemeente. -
PREMIUMColumn
Wat die kakkers bedoelden, is dat ze een vreselijke hekel aan buitenlanders hebben
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.
-
Europees plan: een vluchteling opnemen of een ander EU-land 20.000 euro betalen
-
-
-
PREMIUMMet video's8
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen. -
PREMIUMUpdate/video
Noodkreet van artsen, ziekenhuizen en kankerpatiënten: ‘Stop nú met verkoop van tabak’
Kankerpatiënten, ziekenhuizen, artsen en KWF Kankerbestrijding roepen vandaag supermarkten, tankstations en gemakszaken op om per direct te stoppen met de verkoop van sigaretten.