Volledig scherm
© ANP

'Laat rechter beslissen over levenslang'

Meerdere partijen in de Tweede Kamer willen dat de rechter beslist over de mogelijke vrijlating van gevangenen die tot levenslang zijn veroordeeld. Dat bleek vanavond tijdens een debat over de levenslange straf.

D66, PvdA en SP spraken zich uit voor een toets door de onafhankelijke rechter. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff heeft een adviescollege voorgesteld. Dat moet na 25 jaar beoordelen of een tot levenslang veroordeelde zich kan gaan voorbereiden op een eventuele terugkeer in de samenleving, waarna de verantwoordelijke bewindsman beslist. Tweede Kamerlid Jeroen Recourt van coalitiepartij PvdA is hier overigens niet tegen, maar ziet het alleen als een eerste stap.

Het kabinet en de Tweede Kamer willen hoe dan ook dat de levenslange straf blijft bestaan. Daarvoor zijn wel aanpassingen nodig aan het Nederlandse systeem. Zowel het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) als de Hoge Raad vinden namelijk dat ook iemand die tot levenslang is veroordeeld, enig uitzicht moet houden op mogelijke vrijlating.

In Nederland is dit niet goed geregeld. Er kan gratie worden verleend, maar in de praktijk gebeurt dat vrijwel nooit. Hoewel staatssecretaris Dijkhoff (VVD) liever niets verandert, vreest hij dat Nederlandse rechters helemaal geen levenslang meer zullen opleggen als hij niets onderneemt. Zonder aanpassing zullen daders hun levenslange straf dan zeker ontlopen.

  1. Moeder vermoorde Romy (14) naar Den Haag om hogere straffen: ‘Vraag me af of het zin heeft’

    Moeder vermoorde Romy (14) naar Den Haag om hogere straffen: ‘Vraag me af of het zin heeft’

    De ouders van de vermoorde kinderen Savannah, Romy en Nick gaan begin september naar de Tweede Kamer om hogere straffen voor minderjarige daders af te dwingen. De nabestaanden gaan voorafgaand aan het debat over jeugdstrafrecht persoonlijk in gesprek met minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) en overhandigen hierbij de 72.000 handtekeningen die ze de afgelopen weken verzameld hebben. ,,Maar ik vraag mij af of het allemaal wel zin heeft.”
  2. Politie sluit onderzoek Arjen Kamphuis: ‘Het was een kajak-ongeluk’

    Politie sluit onderzoek Arjen Kamphuis: ‘Het was een ka­jak-ongeluk’

    Een jaar na de vermissing van ICT-expert Arjen Kamphuis staakt de Noorse politie haar onderzoek. De politie ter plekke gaat uit van een kano-ongeluk als meest reëel scenario voor de verdwijning. Een van de grote mysteries in de zaak lijkt wel opgelost: Kamphuis’ telefoon en computer werden na zijn verdwijning meegenomen door twee truckers, zo blijkt nu. Daardoor maakte de simkaart van Kamphuis later contact met een telefoontoren in het zuiden.