Volledig scherm
Oranjefans versierd met allerlei oranje attributen. © anp

Laatste Oranje verjaardag voor velen

Voor veel Nederlanders is het wennen dat ze straks niet meer jarig zijn op Koninginnedag. Voor het laatst genieten ze dit jaar van wapperende vlaggen, gratis bier en allerhande festiviteiten op hun verjaardag.

Laura Schouten is een echt koninginnedagkind. De 9-jarige Woerdense baalt al bij voorbaat dat ze volgend jaar niet meer overal de vlag ziet wapperen voor haar verjaardag. Ook haar geboorte is sterk oranjegekleurd, hoorde ze gisteren voor het eerst.

'Als ik mijn vrouw niet had gewekt, was Laura misschien dag later geboren'
Haar vader ging vandaag precies negen jaar geleden met vrienden de binnenstad in en had wat meer op dan één biertje. 'Ik kwam thuis en omdat ik misschien wat luidruchtig was, werd mijn vrouw Martine wakker',  zegt Stephan Schouten tegen het AD Groene Hart. 'Dat was misschien anders helemaal niet gebeurd en wellicht was Laura dan wel een dag later geboren.'

Zelf raakte hij direct in diepe slaap, maar bij Martine braken kort daarna de vliezen. Niet veel later zaten ze samen in het Hofpoort Ziekenhuis, waar 's morgens Laura werd geboren. Ze hoort de anekdote met een glimlach aan.

In eerste instantie baalde de jonge Woerdense van de abdicatie van Beatrix en de daarmee gepaard gaande verschuiving van de festiviteiten naar een andere dag. Maar Laura ziet nu ook de voordelen van de wijziging in. Straks kan ze twee keer achter elkaar feestvieren. Bovendien heeft iedereen dan tijd om langs te komen.

'Een dag als alle andere, hoor'
Dat langskomen hoeft van Henk Kwaakernaat niet meer zo nodig. De Gouwenaar, die morgen 75 wordt, is blij als zijn kinderen aanwezig zijn. 'Maar voor de rest mag iedereen wat mij betreft naar de kroning kijken', zegt hij tegen het AD Groene Hart.

Kwaakernaat herinnert zich nog goed hoe het vroeger rond zijn verjaardag ging. ' Toen waren de kinderen klein en waren we vaak aanwezig bij een voetbaltoernooi in onze woonplaats Den Haag.'
Dat toernooi was traditie. De avond was dan bestemd voor de verjaardag met bezoek van familie, vrienden en kennissen. 'Maar het was een dag als alle andere hoor', zegt Kwaakernaat. Hij heeft niet zoveel met feestvieren.

'De vlaggen hangen uit voor mij'
Lars van Riet (nu 20) uit Bodegraven heeft daar meer mee. 'De vlaggen hangen uit voor mij', zegt hij tegen het AD Groene Hart. 'Vroeger, toen ik klein was, vond ik het wel vervelend dat mensen niet op mijn verjaardag kwamen, omdat het Koninginnedag was.' Later trok dat aardig bij. 'Ik krijg nog weleens een gratis biertje in een kroeg als ik zeg dat ik jarig ben', legt Lars uit. 'Vanaf volgend jaar moet ik het weer zelf gaan vieren en mensen uitnodigen.'

  1. Lichaam vermiste Limburger (66) gevonden in Spanje, 10 kilometer meegesleurd door water
    VIDEO

    Lichaam vermiste Limburger (66) gevonden in Spanje, 10 kilometer meege­sleurd door water

    Het lichaam van de Nederlander die sinds zondag in Spanje vermist was, is aangetroffen. Het gaat om een 66-jarige man uit Landgraaf, bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken. De Limburger verdween drie dagen geleden na een val in het door stortregens en overstromingen geteisterde binnenland bij de Costa Blanca. Door hevige regenval en overstromingen zijn zeker 3500 mensen in Spanje geëvacueerd.