Volledig scherm
PREMIUM
Lili en Howick schrijven een afscheidsbrief aan Nederland. © Rachel van Kommer

Laatste smeekbede van Lili en Howick: We zijn doodsbang

De asielkinderen Lili (12) en Howick (13) vragen staatssecretaris Mark Harbers, premier Rutte en de koning en koningin in een brief of zij hen niet naar een weeshuis in Armenië willen sturen.

Broer en zus schreven de brief nadat zij begin deze week te horen kregen dat ze op zaterdag 8 september Nederland moeten verlaten. ‘We zijn doodsbang, want we weten niet waar we terechtkomen,’ schrijven de kinderen in een handgeschreven brief. De tieners zijn recent weer verhuisd en begonnen vorige week aan een nieuw schooljaar. Lili is net gestart in de brugklas, Howick zit al in de tweede van de middelbare school. De tieners zijn erg ‘boos en verdrietig’ over de uitspraak van de Raad van State vorige week.

Die oordeelde dat de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Mark Harbers terecht de asielaanvraag van de kinderen heeft afgewezen. Volgens de Raad van State kunnen de kinderen het land uit worden gezet, omdat het in hun thuisland Armenië veilig is, ze niet bedreigd worden en niet in een mensonterende situatie terechtkomen. Eerder besloot een bestuursrechter dat Harbers opnieuw naar het asielverzoek moest kijken, omdat hij de opgestelde terugkeervoorwaarden over huisvesting, school en zorg niet voldoende had meegewogen in zijn besluit.

  1. Demonstratie anti-Zwarte Piet in Tilburg gestaakt,  tientallen pro-demonstranten opgepakt
    video

    Demonstra­tie an­ti-Zwar­te Piet in Tilburg gestaakt, tientallen pro-demonstran­ten opgepakt

    In Tilburg heeft de politie zondag tientallen arrestaties verricht rondom rondom de intocht van Sinterklaas in de Brabantse stad. Het gaat om een groep van zo'n vijftig personen die zich keerden tegen de anti-Zwarte Piet-actievoerders. De aanhouding ging niet zonder slag of stoot: er vielen wat klappen tussen de agenten en demonstranten. Ook werd er vuurwerk afgestoken. De mensen die zijn opgepakt, zijn in een touringcar gezet en naar het politiebureau gebracht.