Volledig scherm
© ANP XTRA

Laatste spitsdag van het jaar: vroege avondspits verwacht door kerstuittocht

Verkeersinformatiediensten ANWB en Rijkswaterstaat verwachten vandaag een vroege avondspits omdat voor veel Nederlanders de kerstvakantie begint. ,,Het is aftellen geblazen. Nog een spits te gaan voor het einde van het jaar en dan is 2019 voorbij”, aldus Carlijn Hubregtse van Rijkswaterstaat. 

De vrijdagmiddagspits begint traditiegetrouw rond de lunch. ,,Houd er in ieder geval vast rekening mee”, aldus Hubregtse. Ze verwacht dat de laatste spitsdag van het jaar niet voor al te veel problemen zorgt. ,,Op veel plaatsen kun je goed doorrijden.”

Omdat voor veel Nederlanders vandaag de laatste werkdag is van dit jaar is het de komende twee weken rustig op de wegen in Nederland. ,,Hooguit staan er enkele lokale files. Pas op maandag 6 januari is er weer een ‘normale’ ochtendspits, aldus de ANWB.

Meeste files

De meeste files zijn vandaag voorzien richting de Veluwe, de grens met Duitsland en in het zuiden van het land. In het buitenland wordt het vooral druk op de wegen naar de skigebieden in de Alpen.

In Duitsland komt de drukte vermoedelijk zaterdag op gang. Files worden onder meer voorzien op de A3/A9 tussen Frankfurt en München. Ook op de wegen in Oostenrijk en Zwitserland kunnen vakantiegangers zaterdag op weg naar de wintersportgebieden in files terechtkomen. In Zwitserland moet het verkeer onder meer voor de Gotthardtunnel rekening houden met vertraging.

De grootste drukte naar de skigebieden in Frankrijk wordt op zaterdag 21 en 28 december verwacht, onder meer rond Parijs. Weeronline meldt dat wintersporters die vandaag al naar Frankrijk vertrekken het niet treffen op het laatste stukje in de Alpen. In de dalen regent het stevig, maar tijdens de klim naar de eindbestemmingen gaat de regen over in sneeuw.

  1. Hoofdredacteur: ‘We moesten wel reageren op de  beschuldiging van censuur’
    Podcast

    Hoofdredac­teur: ‘We moesten wel reageren op de beschuldi­ging van censuur’

    ‘De speech van Koning Willem-Alexander op De Dam tijdens de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei oogstte veel lof. Vandaar ook dat het AD een deel van die speech op de site wilde laten zien.,’ vertelt hoofdredacteur Hans Nijenhuis in de podcast Hoofdzaken. ‘De hele speech mocht niet geplaatst worden, dus moest er een keuze gemaakt worden, maar daar zat een zinnetje niet in. Toen werden we op Twitter beschuldigd van censuur.’