Volledig scherm
Insiya © anp

Laatste verdachten ontvoering Insiya op vrije voeten

De laatste twee verdachten die nog vastzaten in de ontvoeringszaak van de peuter Insiya mogen hun strafzaak afwachten in hun eigen land. Dit heeft de rechtbank in Amsterdam vandaag bepaald.

Volledig scherm
Moeder Nadia Rashid vorig jaar bij de rechtbank in Zuid na een rechtszitting over haar dochter. © anp

Het gaat om de Amerikanen Robert B. en Daniel C. De 49-jarige B. kwam al eerder vrij, maar werd in januari opnieuw gevangengezet toen hij met een smoes probeerde een nieuw paspoort te krijgen. Zijn voorarrest is opgeheven omdat het anders langer dreigt te gaan duren dan een eventuele straf, aldus de rechtbank.

B. belandde in 2016 in het ziekenhuis toen een buurman van Insiya hem besprong. ,,Rond 07.30 uur hoorde ik lawaai op straat'', vertelt de buurtbewoner. ,,Ik dacht dat het gewoon kinderen waren. Maar daarna hoorde ik een vrouw schreeuwen. Toen ik naar buiten keek, zag ik mijn buurvrouw en haar dochter in gevecht met een vrij grote man. Die man stond echt te beuken met een soort zaklantaarn.'' De buurman overmeesterde B. al snel. ,,Ik heb hem in zijn nek gepakt, gedraaid, een beetje judogrepen op hem losgelaten. En in antwoord op zijn stroomstoot heb ik hem, ja sorry, een knietje in zijn gezicht gegeven. Vanaf dat moment is hij rustig gebleven tot de politie kwam.''

Daniel C. (53) zat in de Verenigde Staten al maandenlang vast. Hij werd in maart uitgeleverd aan Nederland en hier kort daarna door de onderzoeksrechter al onder voorwaarden op vrije voeten gesteld.

Ontvoerd naar India

De nu vierjarige Insiya werd in september 2016, destijds twee jaar oud, gekidnapt uit de woning van haar oma in de Amsterdamse Watergraafsmeer en ontvoerd naar India. Insiya blijft daar voorlopig bij haar vader. Hij is in hoger beroep gegaan tegen een eerdere uitspraak van een Indiase rechter dat ze terug zou moeten naar haar moeder in Nederland.

Insiya's steenrijke vader Shehzad wordt gezien als de opdrachtgever van de kidnap. Hij en zijn ex Nadia Rashid vechten al jaren een scheiding uit. Nadia was met Insiya naar Nederland vertrokken en had hier de scheiding ingezet. Er loopt een strafzaak in Nederland tegen vader Shehzad en zeven handlangers.

Volledig scherm
De overmeestering van Robert B. © Privefoto
Volledig scherm
Shehzad Hemani met Insiya. De vader van het meisje post graag foto's om te laten zien hoe goed het met haar gaat. Maar in Nederland wordt hij vervolgd voor ontvoering. © AD