Volledig scherm
© Screenshot van de vrijgegeven camerabeelden.

Laatste vijf verdachten Eindhoven melden zich

UpdateAlle acht verdachten van een gefilmde mishandeling in Eindhoven zijn inmiddels opgepakt. Vijf jonge mannen die nog op vrije voeten waren, hebben zich donderdag gemeld bij een politiebureau in het Belgische Turnhout. Ze zijn tussen de 17 en 19 jaar oud.

Dat meldden de politie in Noord-Brabant en Vlaanderen. De politie had de vijf uitgenodigd. Het is niet bekend of ze een verklaring hebben afgelegd. Een onderzoeksrechter moet nu besluiten of ze kunnen worden uitgeleverd aan Nederland. De vijf kunnen zich daar nog tegen verzetten. Drie andere verdachten hadden zich eerder deze week al gemeld bij de politie in Eindhoven.

De acht jongeren uit Turnhout en omgeving zouden op 4 januari een 22-jarige man ernstig hebben mishandeld in het centrum van Eindhoven. Het slachtoffer had een van de jongens mogelijk aangesproken toen hij tegen een fiets schopte. De man werd meerdere keren tegen zijn hoofd getrapt. Daardoor liep hij onder meer een zware hersenschudding op. De politie bracht de beelden van de mishandeling maandag naar buiten via Omroep Brabant.

De mishandeling leidde tot veel ophef. Op internet werden de namen van de acht genoemd. De Stedelijke Handelsschool in het Belgische Turnhout riep donderdag de hulp van de politie in, omdat directie en leerlingen zich bedreigd voelden door de massale toestroom van journalisten en cameramensen. Op internet werd gesuggereerd dat de acht verdachten op de school zitten. Volgens de burgemeester en de directeur is dat niet het geval.

De burgemeesters van Eindhoven en Turnhout komen vrijdag bij elkaar om te praten over de mishandeling. 'Nu gebeurt het in Eindhoven, straks gebeurt het weer elders, wat ik niet hoop. Dit had nooit mogen gebeuren en is zeer te verwerpen', aldus de Turnhoutse burgemeester Erwin Brentjens.

  1. Afgeperste fruithandel bedreigd door drugscriminelen: ‘Eén van jullie medewerkers wordt geliquideerd’
    PREMIUM

    Afgeperste fruithan­del bedreigd door drugscrimi­ne­len: ‘Eén van jullie medewer­kers wordt geliqui­deerd’

    Uit wraak voor een onderschepte lading cocaïne zijn eigenaren van een groente en fruithandel in de Gelderse plaats Hedel afgeperst en bedreigd met de aankondiging dat ‘een willekeurige medewerker’ zou worden liquideerd als het vereiste bedrag niet op tafel zou komen. De twee verdachten van de criminele feiten blijven voorlopig vastzitten, oordeelde de rechter vandaag.