Volledig scherm
© Politie

Lagere straffen schoppartij Eindhoven door beelden

De rechtbank in Den Bosch heeft woensdag lagere straffen opgelegd aan drie Belgische verdachten die in januari betrokken waren bij de geruchtmakende mishandeling in Eindhoven omdat beelden van het geweld integraal zijn uitgezonden. Het OM gaat in beroep vanwege de strafkorting.

De officier van justitie heeft inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van de verdachten, oordeelde de rechter. Het was te voorzien dat beelden werden overgenomen en eindeloos herhaald kunnen worden op internet. Bovendien is er in strijd met opsporingsberichtgeving gehandeld omdat er geen overleg is geweest met de hoofdofficier of de persofficier.

Er is volgens de rechter niet geprobeerd om de verdachten met minder ingrijpende opsporingsmiddelen te vinden. 'Het dossier bevat geen informatie dat de officier van justitie de belangen van de verdachten en het slachtoffer heeft meegewogen bij de keus om de beelden te laten uitzenden.'

Straffen
De hoogste straf was voor de destijds minderjarige hoofdverdachte Brent L. die 6 maanden jeugddetentie kreeg plus 4 maanden voorwaardelijk voor poging tot doodslag. Tegen hem was 1,5 jaar cel jeugddetentie plus een half jaar voorwaardelijk geëist.

De 17-jarige Tom K. kreeg 6 maanden jeugddetentie, waarvan de helft voorwaardelijk voor poging tot doodslag. De 19-jarige Brett S. kreeg 2 maanden celstraf voor openlijk geweld. Een vierde betrokkene (16 jaar) werd vrijgesproken. Zijn bijdrage was onvoldoende voor een veroordeling voor openlijk geweld. Geen van de verdachten was bij de uitspraak aanwezig.

Het is de tweede keer in korte tijd dat het Openbaar Ministerie een waarschuwing krijgt omdat beelden zijn uitgezonden. In juni kregen vijf jongeren strafvermindering nadat beelden van uitgaansgeweld in Oosterhout op tv werden getoond.