Volledig scherm
© AD

Lancering van mobiel betalen voor OV draait uit op fiasco

Reizen betalen met je mobiel kampt nog met zulke grote opstartproblemen, dat de nieuwe betaalmethode voor het openbaar vervoer deels uit de lucht is gehaald.

Er waren zoveel klanten van KPN, Telfort, Simyo en Yes Telecom die er niet in slaagden de app 'OV-chip mobiel' werkend te krijgen, dat de organisatie de app voor die reizigers niet meer beschikbaar stelt. Dat meldt woordvoerder Nicky Jansen van OV-chip mobiel. In theorie kunnen mensen sinds maandag 22 mei in heel Nederland in- en uitchecken met hun mobiel in plaats van met de ov-chipkaart. Maar de praktijk blijkt weerbarstiger.

De nieuwe betaalmethode wordt compleet afgebrand. Van de vierhonderd reizigers die de app beoordeelden hebber er bijna driehonderd slechts één ster voor over. Het duurt tergend lang of het lukt überhaupt niet om de gisteren gelanceerde app te installeren. Bovendien moeten die reizigers drie verschillende apps downloaden om met hun smartphone te kunnen betalen in het OV. 

Lek

,,We zijn met man en macht bezig om het lek boven tafel te krijgen'', verklaart woordvoerder Jansen. Ruim 2500 mensen zijn er volgens haar in geslaagd de app wél werkend te krijgen. Alleen op de dag van de lancering hadden al achtduizend mensen geprobeerd de app te downloaden. Bij vele duizenden mensen is het dus nog niet gelukt om er daadwerkelijk mee te reizen. Hoeveel reizigers precies zijn weigert de woordvoerder prijs te geven.

Probleem is volgens de woordvoerder dat reizigers proberen rechtstreeks de app te downloaden uit de play-store. ,,Maar zo zal het die reizigers nooit lukken'', vervolgt Jansen. ,,Je moet eerst het hele aanmeldproces doorlopen op je telefoon op ov-chipmobiel.nl.''

OV-chip mobiel is door de opstartproblemen alleen nog beschikbaar voor reizigers met een Android-telefoon én een abonnement bij Vodafone. Vodafone-woordvoorder Alexis van Liebergen benadrukt dat OV-chip mobiel voor hun klanten nog wél gewoon werkt en dat hun klanten dankzij de zogenaamde Vodafone-wallet - waarmee reizigers ook kunnen betalen - maar twee apps hoeven te downloaden.

Quote

We zijn met man en macht bezig om het lek boven tafel te krijgen

Woordvoerder Nicky Jansen

iPhone-gebruikers moesten al langer geduld betrachten. Reizen kan met je mobiel alleen nog op vol tarief en het saldo moet automatisch worden opgeladen. Leeftijdskorting wordt wel verwerkt.

Opspraak

Het is niet de eerste keer dat de ov-chipkaart negatief in het nieuws komt. In februari raakte het bedrijf achter de ov-chipkaart in opspraak, omdat in vijf jaar tijd 55 miljoen euro winst gemaakt is met de verkoop van het plastic kaartje. De Kamer reageerde verbijsterd en eiste dat de opbrengst meteen terug zou gaan naar de reiziger. Staatssecretaris Sharon Dijksma wil nog voor de zomer duidelijkheid over of de kaart goedkoper kan.