Volledig scherm
Luchtfoto Alblasserbos, Bomenkap

Landbouwgrond dreigt uitgeput te raken

De landbouw moet zich ernstige zorgen maken. Op grote schaal raken landbouwgronden uitgeput. Dit blijkt uit recente onderzoeken op zowel nationaal als internationaal niveau. Ook consumenten moeten zich zorgen maken door het verlies van de voedingswaarde in hun eten.

 ,,Voedingsstoffen en sporenelementen, zoals zink, koper en seleen verdwijnen uit de bodem en zitten ook niet in het voer voor dieren en in ons voedsel", aldus Bert Carpay (64) in het Dagblad van het Noorden. Het agrarisch adviesbureau Carpay deed vier jaar onderzoek met gesteentemeel in de Drents-Groningse Veenkoloniën en Westerwolde. Wageningen University & Research monitorde hierbij meerdere percelen.

In Nederland raken gronden uitgeput, doordat essentiële mineralen en sporenelementen niet meer worden aangevuld. Rivieren en zeeën voeren de stoffen niet meer aan, omdat de dijken de aanvoer hebben afgesneden. 

Bemesten

De gangbare opvatting dat (kunst)bemesting het humusgehalte op peil houdt, blijkt daarbij onjuist. Carpay adviseert chemische middelen te vervangen door biologische en terughoudend te zijn met het toepassen van dierlijke mest. 

Het toevoegen van steenmeel oftewel fijngemalen gesteente kan de bodem weer verbeteren. Capray: ,,Mineralen en bodembiologie zijn basisvoorwaarden voor behoud en herstel van bodemvruchtbaarheid.’’

Grote schaal

Wereldwijd gaat jaarlijks 24 miljard ton vruchtbare aarde verloren, onder meer door verstedelijking, productietoename en roofbouw, terwijl de vraag naar voedsel steeds groter wordt. 

Een derde van de grond, geschikt voor landbouw, is uitgeput door intensieve landbouw, volgens het rapport The Global Land Outlook van de Verenigde Naties. Het risico op conflicten en de komst van klimaatvluchtelingen neemt daarmee toe. 

Het tij kan gekeerd worden door efficiëntere planning en duurzame landbouwpraktijken. ,,Land is meer dan economie. We moeten een stap terug doen en de manier waarop we met land omgaan veranderen. Iedereen is daarvoor verantwoordelijk. Onze keuzes kunnen het verschil maken'', aldus uitvoerend secretaris Monique Barbut van de Verenigde Naties.

  1. HAK voert als eerste voedselfabrikant Nutri-Score in: ‘waar wachten we nog op?’

    HAK voert als eerste voedselfa­bri­kant Nu­tri-Sco­re in: ‘waar wachten we nog op?’

    Als eerste in Nederland voert groentefabrikant HAK het voedselkeuzelogo Nutri-Score in. Of het nu een pot appelmoes, doperwtjes, kersen of rode kool is, de etiketten van de HAK-producten worden vanaf 1 september voorzien van het nieuwe logo dat aan de hand van kleuren en lettercodes aangeeft hoe gezond drinken of eten is. Timo Hoogeboom, algemeen directeur van HAK, legt uit waarom zijn bedrijf het voortouw neemt.