Volledig scherm
Roken op straat is er straks op sommige plekken in Groningen niet meer bij © ROBIN UTRECHT

Landelijke primeur: Groningen gaat roken op straat verbieden

De stad Groningen heeft een primeur in Nederland: zelfs roken op stráát wordt op bepaalde plekken verboden. Om de Tabakswet te omzeilen, worden niet alleen de sigaret, maar álle soorten rook verboden.

De gemeenteraad heeft woensdag ingestemd met een voorstel van burgemeester en wethouders om dit mogelijk te maken. Het wil zeggen dat de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) zodanig wordt aangepast dat de gemeente delen van de openbare ruimte rookvrij kan verklaren. Zelfs het opsteken van een sigaret  in de open lucht is dan verboden.

Verzoek

Het initiatief voor rookvrije gebieden zal voortaan komen te liggen bij instanties in de stad en niet bij de gemeente. Instanties - zoals bijvoorbeeld een ziekenhuis - kunnen een verzoek indienen bij de gemeente om roken te verbieden op een bepaalde locatie. Op basis van de APV kan de gemeente het roken op die plekken dan verbieden.

Als een roker binnen zo'n rookvrij gebied toch een peuk opsteekt en weigert te vertrekken, kan de politie erbij gehaald worden. Welke sanctie er komt te staan op overtreding van het rookverbod, is nog onduidelijk.

Dertig instellingen

Al ruim dertig instellingen hebben aangegeven dat zij een rookverbod rond hun gebouwen willen. ,,Het UMC staat al te trappelen om het rookverbod in te voeren'', zegt de woordvoerster van wethouder Mattias Gijsbertsen (sociale zaken en jeugdzorg). Ook scholen, de universiteit en verblijven voor kinderopvang hebben aangegeven en rookverbod te willen rond hun instellingen. Hiervoor moet wel de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) worden aangepast.

,,Het rookverbod in de publieke ruimte op straat voorkomt dat mensen die het gebouw in of uit gaan worden gehinderd door rook'', aldus de woordvoerster.

Strijders

Je kan ze wel de strijders van het eerste uur noemen: raadslid Wieke Paulusma (D66) en longarts Hester van der Vaart van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) proberen al jaren plekken als schoolpleinen en speeltuinen rookvrij te maken. Met het Groninger raadsbesluit van woensdag komt dat doel een stap dichterbij.

„Dit is echt historisch”, zegt Paulusma. „Groningen is de eerste Nederlandse gemeente die de regels van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) zo aanpast.”

Zo reageerde Rotterdam na het aankondigen van rookvrije plekken in de stad:

 1. Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Het museum Auschwitz Memorial doet een dringende oproep aan Bol.com en Amazon om per direct te stoppen met de verkoop van ‘hatelijke, gruwelijke en antisemitische boeken’. Omstreden boeken van auteurs zoals oorlogsmisdadigers Heinrich Himmler en Julius Streicher worden verkocht in de webshop van de bedrijven. Bol.com heeft begrip voor de oproep en begrijpt het sentiment, maar laat weten de boeken niet uit de verkoop te halen.
 2. Geen regels voor kindvloggers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’
  PREMIUM

  Geen regels voor kindvlog­gers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’

  Ze testen cosmeticaproducten, spelen met speelgoed of maken slijm. Hun video’s worden miljoenen keren bekeken en adverteerders betalen grof geld. Geen wonder dat het aantal kindvloggers met een eigen YouTube-kanaal is geëxplodeerd. Hoewel de regels voor kinderarbeid streng zijn, lijken kindvloggers vrij spel te hebben. En dat is een probleem, vinden experts. ,,Een kind is geen verdienmodel.”