Volledig scherm
Leo Beulen, bevelhebber van de Koninklijke Landmacht. © ANP

'Landmacht moet inzetten op slimmere wapens'

De Koninklijke Landmacht moet anders opereren en verder automatiseren als het een rol van betekenis wil blijven spelen. Dat zegt Commandant Landstrijdkrachten Leo Beulen in een interview met De Telegraaf over de toekomstvisie van de landmacht die maandag wordt gepresenteerd. Daarin ligt de nadruk op drones en slimmere wapens in plaats van klassieke middelen als tanks.

De toekomst zit volgens Beulen in slimme kanonnen die aangestuurd door drones op honderden kilometers afstand hun doelwit kunnen uitschakelen. ,,We kunnen het ons niet veroorloven deze lijn niet te volgen'', zegt hij tegen de krant. ,,Door de komst van drones en steeds gevoeliger sensoren kan onze tegenstander steeds beter en verder kijken en ons sneller treffen. Dat moeten wij ook kunnen. Sterker nog, we moeten er beter in worden.‘’

Beulen zegt dat de landmacht wel mensenwerk blijft. ,,De mens blijft centraal staan, maar het wordt wel veel meer een samenspel van mens en techniek. Waarbij kunstmatige intelligentie informatie weegt en een veel scherper beeld aan de militair presenteert.'' Hij hoopt door het verder automatiseren van de landstrijdkrachten met hetzelfde aantal mensen meer vuurkracht op de been te brengen.

Beulen presenteert vandaag de plannen voor de komende vijftien jaar aan de Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer. „We hebben acute problemen”, geeft hij toe. „Als je die hebt opgelost, maar niet over een visie beschikt, valt alles stil. Je moet daarom nu nadenken over de vraag: waar wil je heen.”