Lange rijen voor beveiligingspoorten bij lezing Dalai Lama

videoDe breed aangekondigde lezing in Ahoy van de Tibetaanse Dalai Lama heeft in Rotterdam vanochtend een flinke mensenmassa op de been gebracht. Honderden belangstellenden stonden al vóór negen uur geduldig te wachten voor de beveiligingspoorten: de Dalai Lama, niet onomstreden, wordt al jaren zeer streng beveiligd.

De Dalai Lama gaat vanochtend als eerste in gesprek met de Amerikaanse topacteur Richard Gere, voorzitter van de Internationale Campagne voor Tibet, over het leven in en buiten Tibet. Gere is een fervent supporter van de Dalai Lama.

Daarna houdt hij een openbare lezing met de titel 'Waarom compassie essentieel is in een onrustige wereld'. Het hele programma is stijfverkocht; ook de Rotterdamse metro zat vanochtend al propvol met Dalai Lama-gangers; hipsters met knotjes, gezinnen met rugzakken, en hier en daar ook in fan in traditionele Tibetaanse rode kledij.

De lezing van de Dalai Lama begon met vertraging; de geestelijk leider nam eerst ruim de tijd om in een aparte zaal in Ahoy te spreken met zo'n 4000 Tibetanen van over de hele wereld. Het zou zomaar eens de laatste keer kunnen zijn dat hij 'on tour' is; hij is inmiddels 83 jaar. Hij bezocht Nederland al tien keer: de eerste keer was in 1973.

Volledig scherm
De Dalai Lama gisteren in Amsterdam. © EPA
Volledig scherm
© Eefje Oomen
Volledig scherm
© Eefje Oomen
Volledig scherm
© Eefje Oomen
Volledig scherm
© Eefje Oomen
  1. Christelijke koepel: ‘homogenezing’ komt voor in Nederland en moet verboden worden

    Christelij­ke koepel: ‘homogene­zing’ komt voor in Nederland en moet verboden worden

    De roep om een verbod op zogenoemde ‘homogenezing’ in kerken wordt sterker. LKP, de landelijke koepelorganisatie van de christelijke LHBT-beweging, wil dat de regering paal en perk stelt aan de praktijk, waarbij actief geprobeerd wordt om de geaardheid van kerkgangers te veranderen. ‘Deze behandelingen zijn uiterst schadelijk voor het lichamelijk en geestelijk welzijn van mensen', stelt de organisatie.
  2. Deken daagt advocaat Soerel voor tuchtrechter na optreden bij Jinek

    Deken daagt advocaat Soerel voor tuchtrech­ter na optreden bij Jinek

    Strafadvocaat Nico Meijering moet zich verantwoorden voor de Raad van Discipline, de tuchtrechter voor advocaten, omdat hij zich niet zou hebben gehouden aan een spreekverbod. Meijering mocht zich van de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten niet publiekelijk uitlaten over een geschil tussen zijn kantoor en dat van collega-strafpleiter Stijn Franken. Maar dat deed Meijering wel: bij de talkshow van Jinek sprak de advocaat over de kwestie.