Volledig scherm
Ouderen blijven steeds vaker thuiswonen. © ANP

Langer thuiswonende ouderen leven niet langer

Langer thuiswonen maakt voor ouderen nauwelijks uit als het gaat om levensduur en zorgkosten. Dat blijkt uit een studie van het RIVM, het CPB en de Erasmus Universiteit. 

De onderzoekers bekeken de gegevens van 50.000 ouderen boven de 65 jaar, die voor het eerst een indicatie aanvroegen voor opname in een zorginstelling in de periode 2009-2013. Ze onderzochten sterfte, zorgkosten en ziekenhuisgebruik.

De laatste twintig jaar blijven ouderen steeds langer thuis wonen. Dat komt niet alleen omdat de voorkeuren van ouderen veranderen, maar ook omdat het beleid hierop gericht is. 

De totale zorgkosten van ouderen met een indicatie voor zorg in een instelling zijn niet hoger dan voor ouderen met een indicatie voor thuiszorg, zo blijkt uit het onderzoek. De ruim 12.000 euro extra voor zorg in een verzorgingshuis (over de periode van twee jaar na indicatie) wordt gecompenseerd door lagere kosten aan thuiszorg en ziekenhuiszorg. Wie gaat wonen in een verzorgingshuis, verkleint daarmee wel de kans op een ziekenhuisopname.

Effecten

De onderzoekers zeggen dat er verder onderzoek nodig is naar andere kosten en baten, zoals de effecten op de kwaliteit van leven van ouderen en op het welzijn van de familie en andere mantelzorgers.