Volledig scherm
PREMIUM
© Edine Wijnands

Langzaam verdwijnt de kauwgomballenautomaat uit het straatbeeld

Hij is zo gewoon, dat niet opvalt hoe bijzonder hij eigenlijk is. De kauwgomballenautomaat. Ooit hingen zulke snoepmachientjes aan talloze gevels. Nu zijn het er nog maar zo'n 300 in heel Nederland. Wij spraken de eigenaar van de laatste in Breda, de beheerder van de automaten in Nederland en een verzamelaar. 'Het gaat om de lol iets eruit te halen'. 

Volledig scherm
Lucky Zchussen bij de kauwgomballenautomaat in de Sophiastraat in Breda © Edine Wijnands

De laatste kauwgomballenautomaat in Breda hangt aan de muur van schoonheidssalon Beauty Beautique. Daar zat hij al toen Lucky Zchusschen de zaak vorig jaar opende. Ze liet het maar zo. Een beetje uit nostalgie. ,,Ik ben hier in de buurt opgegroeid. Ik weet niet beter of die automaat hangt er."

Ze pakt een muntstuk van 20 cent en loopt naar buiten. Voor het kastje blijft ze aarzelend staan. Rechts is gevuld met kauwgomballen, links met verrassingseitjes en stuiterballen. Ze laat het muntje in de haast verborgen uitsparing achter de glimmende hendel verdwijnen en draait. Uit een vakje, dat is afgesloten met een metalen klepje met 'Thank You', vist ze een gifgroene stuiterbal. ,,Leuk", reageert ze blij.