Lau kon drie jaar niks eten: 'Heerlijk dat een frietje zuurvlees nu weer kan'

Limburger Lau Weber (71) kan zijn geluk niet op. Ruim drie jaar kon hij niks eten - 'geen enkele hap' - door een maagaandoening. Tot hij een geheel nieuwe ingreep van het Maastricht UMC onderging, die nog maar bij acht patiënten is uitgevoerd. ,,Ik heb mijn oude leven terug."

Weber torste jarenlang dag en nacht een voedingspomp met zich mee: een rugzak van drie kilo. Via een slangetje dat rechtstreeks op zijn darmen was aangesloten kreeg hij sondevoeding. Want eten via de normale weg ging niet meer. Bij elke poging kwam het eten weer omhoog. ,,Als mijn vrouw 's avonds het eten op tafel zette, zat ik er wel bij, maar at geen hap."

De zeventiger heeft gastroparese, een aandoening waarbij de maag traag of helemaal niet werkt en het eten zich ophoopt. Patiënten zoals hij hebben voortdurend last van een vol gevoel, zijn misselijk of hebben braakneigingen tijdens het eten. Ook raken zij vaak ondervoed - Weber verloor 15 kilo. 

Weber is een van de eerste patiënten die een nieuwe ingreep van het Maastricht Universitair Medisch Centrum onderging, waardoor hij eindelijk weer kan eten. Bij de nieuwe methode wordt de maaguitgang wijder gemaakt, waardoor het voedsel makkelijker kan doorstromen naar de dunne darm.

Volledig scherm
Limburger Lau Weber (71) geniet met volle tuigen van een frietje zuurvlees. Hij heeft ruim drie jaar niet kunnen eten. © Marcel van Hoorn
Volledig scherm
© Erikwallert.nl

Dunne darm
Hier is geen grote operatie voor nodig, alleen een lichte narcose. De Maastrichtse maag-darm-leverartsen gebruiken een endoscoop - slangetje met camera - die via de mond en slokdarm zich een weg door de maag baant. Met een klein elektrisch mesje wordt een tunnel richting de dunne darm geboord.

Vooralsnog wordt de ingreep alleen in Frankrijk en Amerika uitgevoerd, en nu ook als proef in Maastricht. Inmiddels zijn acht mensen geopereerd. Vier van hen kunnen weer eten als vanouds, bij twee is het te kort dag om het resultaat te meten en bij de resterende twee lijkt de ingreep nog niet te werken. ,,Maar we hopen dat ook bij hen de maag nog op gang komt," zegt maag-darm-leverarts José Conchillo.

Nooit meer genieten

Volledig scherm
Lau Weber smult van een bord met zijn geliefde frietje zuurvlees © Marcel van Hoorn

De ingreep is volgens hem veel minder zwaar dan de standaardbehandelingen. Als medicatie niet helpt, krijgen patiënten vaak sondevoeding. Via de neus, of zoals bij Lau Weber, via een slangetje dat direct op de dunne darm wordt aangesloten.

Patiënten moeten, in dat laatste geval, altijd een rugzakje meesjouwen met daarin een voedingspomp. ,,Die slangetjes gaan soms lekken, raken verstopt of patiënten krijgen wondjes op de plek waar de slang uit de buik komt." En is er nog het sociale leed, zegt Conchillo. ,,Deze mensen kunnen niet eten. Proeven en genieten van hun eten is er niet bij."

In Nederland hebben vermoedelijk zo'n 30.000 mensen gastroparese. Exacte cijfers zijn er niet, maar het academisch ziekenhuis ziet elk jaar 60 nieuwe patiënten binnenkomen. Voor een kleine groep - zo'n 20 procent van hen - zal de ingreep uitkomst kunnen bieden.

De aandoening wordt veroorzaakt door diabetes, is soms aangeboren of kan ontstaan na een complicatie van een maagoperatie. Verwacht wordt dat deze groep patiënten zal toenemen, nu het aantal diabetespatiënten al jaren groeit.

Hongergevoel

Quote

Het enige dat ik 's avonds miste was mijn stukje kaas. En af en toe een frietje zuurvlees.

Patiënt Lau Weber (71)

Patiënt Lau Weber voelt zich herboren door de operatie. ,,Ik heb mijn oude leven weer terug." Hij heeft zijn eerste vakantie naar Sauerland er alweer op zitten. ,,Mijn vrouw en ik houden ervan om weg te gaan, maar dat ging niet door de voedingspomp. Twee keer per dag moest mijn wond verzorgd worden." 

Ook was het altijd gehannes met de pomp. ,,Als ik ging fietsen, bleef het slangetje weer aan mijn zadel hangen. Lekker in de tuin werken met zo'n pomp van 3 kilo op je rug ging ook niet. En in mijn bed kon ik maar één kant op draaien. Anders lag ik al snel gekruld in die slang."

Al die jaren dat hij niet kon eten, bleef Weber er nuchter onder. ,,Mensen vroegen vaak: heb je nou geen trek? Baal je er niet van? Maar ik had geen hongergevoel. Het enige dat ik 's avonds miste was mijn stukje kaas. En af en toe een frietje zuurvlees. Het is heerlijk dat dat weer kan."