Volledig scherm
PREMIUM
Bas Smit en Dirk Koppen bij een vernieuwde Saab. De auto is 15 jaar oud, maar oogt en rijdt als een nieuwe. © Andre Weima Fotografie

Leaserijder vindt nieuw belastinggat: rijden in een oud barrel

Hybride rijden loont niet meer, maar de zakelijke rijder heeft een nieuw goedkoop vervoermiddel gevonden: de youngtimer, een auto van minimaal 15 jaar oud waarvan de bijtelling slechts een paar tientjes per maand is. De oude vervuilende benzineslurpers en dieselstokers blijken veel populairder dan de schone elektrische auto.

Autobrancheorganisatie Bovag zegt dat er steeds meer auto’s van 15 jaar of ouder zakelijk worden geregistreerd. Eind 2014 waren dat er 19.254 en nu gaat het om 28.403 auto’s. ,,De regeling wint aan populariteit. In een Audi S8 uit 2002 rijd je natuurlijk ook als een vorst’’, zegt Tom Huyskens van de Bovag. De youngtimers die door zzp’ers worden geleased, staan niet geregistreerd, maar naar schatting zijn dat er ook nog eens zo’n 20.000.

Afgelopen jaren werden vooral milieuvriendelijke hybrideauto’s met een lage bijtelling geleased. Bijtelling is een belastingheffing voor het het privégebruik van de auto van de zaak. Dit jaar werden alle lease-auto’s onder één belastingtarief gebracht met uitzondering van de puur elektrische auto’s.

Voor youngtimers zijn de regels anders. Qua bijtelling wordt bij zo’n oude luxe auto uitgegaan van de dagwaarde en die is slechts enkele duizenden euro’s. Dat resulteert in een bijtelling van enkele tientjes in plaats van honderden euro’s voor een nieuwe auto.