Volledig scherm
Foto's van de spandoeken die de leden van Identitair Verzet meenamen. © Facebook Identitair Verzet

Leden extreem-rechtse groep op dak moskee Leiden

Vanochtend vroeg hebben enkele leden van het extreem-rechtse Identitair Verzet heel even op het dak van een moskee in Leiden gestaan. Met spandoeken stonden ze op de Al Hijra-moskee aan de Leidse Ter Haarkade, die nog in aanbouw is. Naar eigen zeggen hebben zij de moskee 'bezet'. De politie haalde ze al snel van het dak op het afgesloten bouwterrein.

Dat ging zonder problemen, aldus een woordvoerder van de politie. De mannen zijn aangehouden omdat zij zich op een afgesloten bouwterrein hebben begeven waar de toegang verboden is. Zij zijn na verhoor heengezonden. De mannen van tussen de 21 en 35 jaar wonen allemaal niet in Leiden.

Volgens de activisten is ,,de tijd van toekijken en hopen op daden van de politiek voorbij en is Nederland in oorlog met het salafisme en zijn aanhangers''.

Identitair verzet meldt verder dat dit de eerste actie is in een serie van verzetsdaden tegen de islamisering van Nederland. De groep roept alle activisten en sympathisanten in Nederland en Vlaanderen op zich de komende tijd te verzetten tegen de islamisering.

Raad geschokt
De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) heeft geschokt gereageerd op de 'bezetting' van een moskee in aanbouw in Leiden. De RMMN herinnert de regering aan de toezegging om werk te maken van de bescherming van moslims en hun instellingen.

De afgelopen tien jaar is een op de drie moskeeën doelwit geweest van besmeuring met bloed, varkenskoppen voor de deur en zelfs brandstichtingen. ,,De afgelopen maanden zien we een schrikbarende toename van gewelddadige en discriminatoire daden jegens moskeeën en individuele moslims en moslima's'', aldus de RMMN. In januari schreef de raad al een brandbrief aan premier Mark Rutte.

'Extreem rechtse idioten'
Op Twitter hebben verschillende mensen gereageerd op de actie van de extreem-rechtse groepering. ,,Extreem rechtse idioten bezetten moskee. Zijn uit op ontwrichten samenleving. Aanpakken en Lik op stuk! #moslimhaat", zo berichtte PvdA'er Ahmed Marcouch.

,,Hoe in rep-en-roer zou NL nu zijn als vier moslims een kerk zouden bezetten?'', vraagt een ander zich af.

Vicepremier Lodewijk Asscher noemt het in een reactie ,,een kwalijke zaak dat mensen op zo'n manier angst wordt aangejaagd''. Het kabinet zal dan ook ,,nooit toestaan dat moskeeën, kerken, synagogen of welk gebedshuis dan ook doelwit wordt van bedreiging, bezetting of vernieling. Waar nodig kunnen gebedshuizen rekenen op extra bescherming.''

'Mooie actie'
Op de Facebookpagina van Identitair Verzet reageren volgers enthousiast op de actie. ,,Bravo, bravo, bravo", schrijft iemand. ,,Mooie actie, trots op jullie!", reageert een ander.

Identitair Verzet is een van oorsprong Franse groepering genaamd  Géneration Identitaire, die strijdt tegen islamisering. ,,We delen de ideeën van Wilders over onze samenleving. Maar bij hem is het vooral retoriek, wij komen in actie", liet de groep eerder weten aan het AD.