Volledig scherm
Doe nu de quiz! © AD

Leer je woonplaats beter kennen met deze quiz

Grote gemeentequizAankomende week mogen we weer naar de stembus, maar hoe goed ken je jouw woonplaats eigenlijk? Test het zelf! Selecteer je gemeente en laat je verrassen door de opmerkelijke feiten over de plek waar je woont. 

Wist je bijvoorbeeld dat er in Nederland gemeenten zijn waar bijna de helft van de winkelpanden leeg staat? En heb je je ooit afgevraagd hoeveel mensen in jouw woonplaats werkloos zijn, aan voetbal doen of overgewicht hebben? In deze quiz krijg je het antwoord. 

Deze quiz hanteert de gemeentelijke indeling van 2016. Bij enkele gemeenten is bij een of twee vragen geen data beschikbaar. Na het antwoorden van een vraag krijg je ook te zien wat het antwoord (Nederland) te zien dat aangeeft hoe een doorsnee gemeente hierop scoort. Zit je in de Android-app en werkt het niet soepel? Probeer hem dan op de mobiele site. 

Dat was hem dan! Nu je de quiz hebt gemaakt, weet je hoe je gemeente er voor staat. Veel van de onderwerpen van deze quiz zijn ook van belang voor de lokale politiek. Weet je nog niet wat je gaat stemmen? Maak dan ook meteen even onze kieswijzer voor de gemeenteraadsverkiezingen.

 1. Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Het museum Auschwitz Memorial doet een dringende oproep aan Bol.com en Amazon om per direct te stoppen met de verkoop van ‘hatelijke, gruwelijke en antisemitische boeken’. Omstreden boeken van auteurs zoals oorlogsmisdadigers Heinrich Himmler en Julius Streicher worden verkocht in de webshop van de bedrijven. Bol.com heeft begrip voor de oproep en begrijpt het sentiment, maar laat weten de boeken niet uit de verkoop te halen.
 2. Geen regels voor kindvloggers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’
  PREMIUM

  Geen regels voor kindvlog­gers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’

  Ze testen cosmeticaproducten, spelen met speelgoed of maken slijm. Hun video’s worden miljoenen keren bekeken en adverteerders betalen grof geld. Geen wonder dat het aantal kindvloggers met een eigen YouTube-kanaal is geëxplodeerd. Hoewel de regels voor kinderarbeid streng zijn, lijken kindvloggers vrij spel te hebben. En dat is een probleem, vinden experts. ,,Een kind is geen verdienmodel.”