Volledig scherm
Station Leerdam. © Archieffoto Cor de Kock

Leerdam schrapt treinhalte nieuwe wijk Broekgraaf

LeerdamAls het aan de gemeente Leerdam ligt, komt er geen halte voor de MerwedeLingelijn bij de nieuwe wijk Broekgraaf. Leerdam wil af van de afspraken die hierover zijn gemaakt met de gemeenten langs deze spoorlijn tussen Beesd en Dordrecht.

Voor de aanleg van de halte bij Broekgraaf is Leerdam met de andere gemeenten langs de lijn een inspanningsverplichting aangegaan. Het college van burgemeester en wethouders heeft naar eigen zeggen al het mogelijke gedaan om de halte rond te krijgen, maar door de economische recessie is het bouwtempo in Broekgraaf gehalveerd. De halte zou rond 2 miljoen euro kosten, maar dat geld is er niet door de lagere grondopbrengst.

Rijkssubsidie
De nieuwe gelijkvloerse ontsluiting van de nieuwe wijk Broekgraaf op de Parallelweg wordt daarom, als het aan het college ligt, niet vervroegd aangelegd. Die spoorwegovergang zou pas aan de orde komen als in Broekgraaf rond de 650 woningen van de in totaal bijna 1000 zijn gebouwd. De verwachting is, dat het pas in 2023 zover is. De kans op rijkssubsidie vervalt dan omdat de regeling tegen die tijd niet meer geldt.

Plannen om een tunnel of een brug voor langzaam verkeer aan te leggen tussen het centrum en Leerdam-Noord heeft de gemeente ook laten varen. Alleen een heel lange tunnel kan worden gezien als iets dat veiligheid ten goede komt, omdat de twee gelijkvloerse overgangen Recht van Terleede en Spoorstraat dan worden ontlast. Zo'n tunnel kost tussen de 5 en 7 miljoen euro. Daar is geen geld voor.

Opknapbeurt
Het geld dat was gereserveerd voor een kwaliteitsimpuls van het station wil het college aanwenden voor een flinke opknapbeurt van het plein tussen het station en het Leerdamse centrum.

De miljoen euro die Leerdam van het rijk kreeg om spoorwegovergangen veiliger te maken, wil Leerdam nu gebruiken om de rotonde Recht van Terleede te verbeteren, een goede fietsverbinding tot stand te brengen tussen Broekgraaf en het station en de spoorwegovergang aan de Koenderseweg op te heffen.