Volledig scherm
© ANP

Leerling Ibn Ghaldoun valt cameramannen aan

UpdateDe politie heeft dinsdag een 17-jarige leerling van de Ibn Ghaldounschool in Rotterdam aangehouden voor de mishandeling van twee cameramannen. Dat meldde de politie. De jongen, die van het schoolplein kwam, sloeg een SBS-cameraman in het gezicht. Hij is gewond naar het ziekenhuis gegaan voor controle en doet aangifte. RTL-verslaggever Hans van der Klaauw is geschopt.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp

De verdachte is geen leerling die examen doet. Hij werd in de school opgepakt.

Het bestuur van de Ibn Ghaldounschool vindt het 'zeer vervelend' dat de leerling de cameramannen heeft mishandeld, weet RTL Nieuws. Bestuursvoorzitter Ayhan Tonca: 'De leerling zal er op worden aangesproken en een passende straf krijgen, denk daarbij aan een schorsing.'

Agressief
Om het hek van de school zijn door een actiegroep kettingsloten gehangen. Aanwezige jongeren reageerden agressief op die actie en keerden zich tegen de aanwezige media. Inmiddels zijn de leerlingen via de achterkant van de school naar binnen.

Actievoerders van de actiegroep Identitair Verzet hadden de kettingsloten om de hekken van de Ibn Ghaldounschool gehangen.

De politie bevestigt dat sprake is van een protest. Zij onderzoekt wat er precies is gebeurd en kijkt wie er verantwoordelijk is voor de actie. De school heeft de politie nog niet ingeschakeld en de politie heeft de sloten niet verwijderd, laat een woordvoerder weten. De actievoerders noemen de school, waar onlangs 27 eindexamens werden gestolen, een 'abces in het Rotterdamse onderwijs'. Een spandoek aan de toegangspoort van de school stelt: 'Wij doen wat de politiek zou moeten doen'. Oftewel sluiting.

Zwaar materieel
Volgens één van de actievoerders die zich bekend maakte als Jacob, zijn de sloten 'zo goed als onbreekbaar en slechts met zwaar materieel te openen'. De actiegroep laat weten dat deze actie de eerste is in een reeks. Wat dat voor acties zullen zijn, wil Jacob liever niet kwijt. 'Dan kan er een stokje voor gestoken worden door mensen die het niet met ons eens zijn.'

Peter de Graaf van het landelijke Identitair Verzet steunt de actie en hoopt dat vervolgacties 'geweldloos en binnen de wet blijven'. Identitair Verzet is van mening dat de leerlingen geen recht hebben om opnieuw examens te maken. De leerlingen van de in opspraak geraakte school begonnen maandag aan het opnieuw maken van de eindexamens die zijn gestolen. Bijna de hele examenklas van het vwo op de Ibn Ghaldounschool wist al geruime tijd van de diefstal van examens.

De landelijke groep verzet zich tegen ' de toenemende immigratie en islamisering, maar bovenal vóór behoud van de Nederlandse identiteit', zo stelt ze op de website. 'We hebben een aantal borrels met jongeren gehad in Rotterdam en Haaglanden en hen opgeroepen om voor hun eigen rechten op te komen. Dat hebben ze erg letterlijk genomen', concludeert De Graaf.