Leerling voortgezet onderwijs kan veel vaker naar school dan voorzien
Middelbare scholieren krijgen in coronatijd bijna 2,5 dag per week fysiek les op school en 2 dagen onderwijs op afstand. Dat is ruim meer dan de minimaal één dag per week fysiek les die bij de heropening van de scholen per 1 maart is afgesproken.
Delen per e-mail
Die ondergrens is vrijwel voor alle scholen haalbaar, zo blijkt. Meer dan 95 procent van de vestigingen geeft aan dat ze alle leerlingen minstens één dag fysiek onderwijs hebben kunnen bieden. De positieve cijfers komen naar voren uit de ‘peiling Covid-19 in het funderend onderwijs’, vorige maand uitgevoerd, die het ministerie van Onderwijs vanmiddag heeft gepubliceerd.
Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat nagenoeg alle middelbare scholen maatregelen tegen corona treffen. Op 85 procent van de scholen worden klassen gesplitst, 60 procent werkt met vaste subgroepen en 39 procent spreidt de pauzes. Bijna één op de vier scholen gebruikt externe ruimtes voor onderwijs.
Lesuitval basisscholen gestegen
Ondertussen is de lesuitval op basisscholen toegenomen, waarschijnlijk door striktere quarantaineregels voor kinderen. Zo moeten medeleerlingen thuisblijven en zich laten testen als een leerling corona heeft. Op een basisschool was er begin maart in een leerjaar zo 11 procent kans op lesuitval vanwege het coronavirus, terwijl dat in december nog 6 procent was. In bijna alle gevallen krijgen de leerlingen dan onderwijs op afstand.
Onderwijsminister Slob: ,,Het is ontzettend vervelend voor leerlingen, en zeker ook voor onderwijspersoneel, dat er soms klassen naar huis moeten worden gestuurd. Het is hard werken om dan het onderwijs op afstand weer op te starten. Maar ondanks alle maatregelen die nodig zijn tegen het coronavirus, krijgen leerlingen zo vaak als mogelijk is fysiek onderwijs. Dat is belangrijk, want op school leren leerlingen het beste.”
Op de laatste peildatum (31 maart) waren volgens de inspectie 35 basisscholen en 3 scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs gesloten vanwege het coronavirus, en 3 middelbare scholen. Dat is 0,5 procent van de basisscholen en (voortgezet) speciaal onderwijs, en 0,2 procent van de middelbare scholen.
Langdurig afwezig
Ook blijkt uit het onderzoek dat het aantal leerlingen dat langdurig niet naar school gaat vanwege corona-gerelateerde redenen ‘zeer beperkt’ is, aldus het departement. Vorig jaar luidden instanties nog de noodklok omdat, vooral tijdens het begin van de crisis, duizenden kinderen ‘zoek’ waren.
Kijk hier onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Slechte cijfers voorafgaand aan Catshuisberaad: meeste besmettingen sinds begin januari
Met 8966 nieuwe besmettingen noteert Nederland het hoogste aantal in één etmaal in ruim drie maanden. Ook trendmatig gaat de ontwikkeling de verkeerde kant uit. Daarmee lijken versoepelingen op korte termijn een utopie. Het goede nieuws: op de ic's daalt het aantal nieuwe patiënten iets. -
PREMIUMVideo
Corona slaat dodelijker toe onder Hindoestanen: 'Genetisch gezien heel gevaarlijke doelgroep’
Hindoestaanse Hagenaars overlijden gemiddeld twee keer vaker aan corona dan besmette mensen in andere groepen. Er is veel overgewicht en diabetes en dat maakt besmetting gevaarlijker. Getroffen families in Den Haag, de Hindoestaanse hoofdstad van het land, praten er liever niet over. ,,Er is schaamte.” -
PREMIUM
Kinderen aan de moestuin: 'Kweek in eierdoos of maak van druivendoosje een kweekkastje'
Als je eenmaal bezig bent met gezond eten voor kinderen, is het een kleine stap naar je eigen groenten kweken. Marije Woertman uit Deventer wil kinderen aanzetten hun eigen groente en fruit te verbouwen. ‘Wat is er nou lekkerder dan je zelf geteelde worteltjes of komkommers eten?’ Om de drempel voor onder andere ouders nog lager te maken, opent ze nu een ‘Voorbeeld Kindermoestuin’. -
PREMIUM
Leerling positief getest? Dan gaan vriendjes direct door nieuwe coronasnelteststraat op school
Waar veel basisscholen in het Groene Hart kampen met klassen in thuisquarantaine vanwege coronabesmettingen, gaan de lessen op het Veenlanden College in De Ronde Venen zoveel mogelijk door. Dat kan dankzij een proef met een coronasnelteststraat in de middelbare school die na iedere positief geteste leerling in no time wordt opgetuigd. -
Dragons' Den
Investeren in stilgevallen festivalbranche? De Dragons durven het aan met deze start-up
De barman in je broekzak. Zo omschreef Dragons’ Den-deelnemer Daniel van Drunen zijn dienst die luistert naar de naam Airchip. In de laatste aflevering van het seizoen was te zien hoe hij en zijn compagnon Jan ten Kate op zoek gingen naar een investering van 200.000 euro. Ze overtuigden Won Yip en Nikkie Plessen om beiden 150.000 euro te investeren.
-
Een duurzaam interieur met tweedehands meubels: waar moet je op letten?
Het wordt steeds populairder om tweedehands meubels te kopen, maar waar moet je nu opletten voordat je de portemonnee trekt voor die vintage kledingkast. -
Na Jumbo en Makro zet ook AH het mes in managementlaag: reorganisatie raakt 7500 medewerkers
De winkelorganisatie van Albert Heijn gaat op de schop. Zo'n 7500 leidinggevenden krijgen door de reorganisatie een nieuwe functie. De functies teamleider en assistent-supermarktmanager verdwijnen, bevestigt de supermarktketen na berichtgeving van RTL Nieuws. Albert Heijn meldt dat er geen arbeidsplaatsen verloren gaan. -
PREMIUM
Middelbare scholen: laat die leerlingen maar komen, ook al is het een heel lastige puzzel
DEN BOSCH/SCHIJNDEL - Eén klas verdelen over drie lokalen, gespreide pauzes en elkaar iedere dag afwisselen. Aan dat soort oplossingen denken de middelbare scholen als ze, zoals het nu al rondzingt, begin maart voorzichtig weer open mogen gaan.