Leerlingen én leraren klagen over examen economie: te lang en antwoordmodel te rigide
Eindexamenkandidaten en docenten zijn ongelukkig met het onlangs afgenomen schriftelijke examen economie. Vooral het vwo-examen, maar ook het havo-examen, bleek te uitgebreid en het document met de toegestane antwoorden te streng.
Het schriftelijke vwo-examen economie vond plaats op 24 mei en het vergelijkbare havo-examen op 20 mei. Sindsdien zijn bij de klachtenlijn van het Laks veel meldingen binnengekomen over dit specifieke vak, laat coördinator Sarah Broekmeulen desgevraagd weten. ,,Een heleboel leerlingen hebben geklaagd over de lengte van dit examen.”
Maar ook leraren economie meldden zich afgelopen dagen bij deze website. Een docent vertelt anoniem: ,,De makers van het examen waren dit jaar zo erg op zoek naar één vaststaand antwoord, dat er geen ruimte is om bij de correctie af te wijken. Dus terwijl alternatieve economische benaderingen ook juist kunnen zijn, moeten wij die fout rekenen volgens het correctiemodel.” Verder zijn de vragen en bijbehorende puntenverdeling in het examen volgens hem, veel meer dan in vorige jaren, ‘gestapeld’. ,,Als een leerling dus bij één deel van een vraag een fout heeft gemaakt, moet je alles fout rekenen.”
De makers van het examen waren dit jaar zo erg op zoek naar één vaststaand antwoord, dat er geen ruimte is om bij de correctie af te wijken
Anonieme docent economie over vwo-examen
Ook de toezichthouder op de schriftelijke eindexamens, het College voor Toetsen en Examens, kreeg meldingen binnen, meldt een woordvoerder schriftelijk. ‘Inderdaad is er een aantal opmerkingen van docenten over het centraal examen economie vwo bij ons binnengekomen sinds gisteren. Zij geven aan dat ze het examen als lastig hebben ervaren.’
Kritiek niet van de lucht
Op een besloten forum, waarbinnen leraren economie zich kunnen uiten over de examens, is de kritiek niet van de lucht, blijkt uit screenshots die deze website toegestuurd heeft gekregen. In totaal geeft 86 procent van de 219 docenten de kwaliteit van het vwo-examen economie een onvoldoende. ,,Van de 37 leerlingen waren er drie eerder de zaal uit. De rest had de maximale tijd nodig”, stelt een leraar. ,,Sommige leerlingen hebben behoorlijk wat vragen moeten openlaten in verband met de tijdsdruk”, aldus een ander.
Ik begrijp niet hoe dit examen door de ballotage is gekomen
Anonieme docent economie over vwo-examen
Een derde docent vat de grieven samen: ,,Ik vind het een zeer slecht examen, dat enorm afwijkt van eerdere examens. Het wordt leerlingen ontzettend lastig gemaakt om de vragen op een juiste wijze te interpreteren. De examenmakers staan wat mij betreft erg ver af van wat van leerlingen verwacht mag worden, ook getuige het antwoordmodel. Ik begrijp niet hoe dit examen door de ballotage is gekomen.”
Opmerkingen neemt de waakhond mee in de eigen evaluatie en in de jaarlijkse bespreking met Vecon (Vereniging van leraren in de economisch-maatschappelijke vakken) over de centrale examens, aldus de zegsvrouw. Maar: ,,Uit de examenbespreking van de vakvereniging vorige week kregen wij terug dat men in het algemeen tevreden was met dit examen: een examen van vwo-niveau met een goede spreiding over de examenstof.”
Weinig ruimte voor nuance
Navraag bij Adelbert Ballast, zelf ook leraar economie en Vecon-sectievoorzitter algemene economie havo/vwo, leert dat die lezing genuanceerder ligt. ,,Zowel bij havo als bij vwo was er, meer dan in voorgaande jaren, kritiek op de correctievoorschriften. Het is inderdaad zo dat er bij sommige vragen nogal wat rigide wordt gestuurd. Dat laat te weinig ruimte voor een of andere vorm van nuance. En het examen was eigenlijk te lang. Ik vond overigens zelf dat de kwaliteit van de examens, ook bij het vwo, goed was. Maar dat was mijn beleving.”
Het College voor Toetsen en Examens laat tot slot nog weten: ,,Het kan zijn dat blijkt dat het vwo-examen economie relatief moeilijk was, dat zien wij dan terug in de analyse van de afnamegegevens.” Dit zal dan leiden tot een aangepaste normering, ‘zodat leerlingen op een gelijke manier worden beoordeeld door de jaren heen’. Vecon zal verderop dit jaar de examens economie nog uitgebreid evalueren, samen met de waakhond.
Het kan zijn dat blijkt dat het vwo-examen economie relatief moeilijk was, dat zien wij dan terug in de analyse van de afnamegegevens
College voor Toetsen en Examens
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Praat mee,
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.
Te streng? Zou het misschien ook zo kunnen zijn dat het niveau van de "Nederlandse" scholieren gemiddeld genomen bedroevend laag is. Stop met alles en iedereen in één klas stoppen en selecteer op niveau. dat is voor alle scholieren prettiger, verschil is er altijd geweest, is nu en zal er altijd blijven en daar is niets mis mee.
Sina Hogeboom
1 jaar geleden
Vroeger had je niks te klagen @P.Kok toen deed je wat je moest doen! Maar nu hebben leerlingen meer babbels dan leraren ik zou niet graag voor die klassen staan!
P. Kok
1 jaar geleden
Poe poe, wat een zure reacties hieronder, die vooral gaan over "de jeugd van tegenwoordig". Mensen zonder kinderen, die liever een hond hebben. Heb eind jaren 80 zelf een VWO-diploma behaald, maar wat de scholieren er tegenwoordig voor moeten doen, is meer dan dat ik er destijds voor moest doen. Als een examen niet goed is opgesteld, wordt er rekening mee gehouden in de beoordeling. Altijd zo geweest. Relax.
Maria Yvonne Franssen
1 jaar geleden
@Spruitenburg: Dit zijn geen 'te moeilijke' vragen maar algemene kennisvragen. Men weet het antwoord wel of niet. Men kan zich wel afvragen, wat dit te maken heeft met VWO examen Economie én of men in redelijkheid mag verwachten, dat scholieren van 17/18 jaar deze algemene ontwikkeling hebben. Zo niet: dan moeten dit soort strikvraagjes m.i. worden teruggetrokken als die massaal fout zijn beantwoord: dus bezwaar tegen maken! In "Echte Economie" v. Arnold Heertje komt zo iets écht niet voor!
Jaap Spruitenburg
1 jaar geleden
De vragen waren niet heel moeilijk dit jaar… “Hoe ontwijk je belasting voor Russische Oligarchen?” kende maar één antwoord: via de ZuidAs
“Wat doe je als je als mensen een WOB-verzoek aanvragen en je wilt de kosten niet prijsgeven?” Zeggen dat je het bonnetje kwijt ben.
“Wat doe je als je mensen onderbetaald zwaar werk laat doen?” Geef je ze een gratis applaus.
Wat doe je als je geld tekort hebt op je begroting? Dan leen je geld dat je door de volgende generaties terug gaat laten betalen.
10 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerRijn van Dijk
Sina Hogeboom
P. Kok
Maria Yvonne Franssen
Jaap Spruitenburg