Leerlingen maken hun eindexamen in een tennishal. Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Leerlingen maken hun eindexamen in een tennishal. Foto ter illustratie. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Leerlingen én leraren klagen over examen economie: te lang en antwoordmodel te rigide

Eindexamenkandidaten en docenten zijn ongelukkig met het onlangs afgenomen schriftelijke examen economie. Vooral het vwo-examen, maar ook het havo-examen, bleek te uitgebreid en het document met de toegestane antwoorden te streng. 

10 reacties

 • Rijn van Dijk

  1 jaar geleden
  Te streng? Zou het misschien ook zo kunnen zijn dat het niveau van de "Nederlandse" scholieren gemiddeld genomen bedroevend laag is. Stop met alles en iedereen in één klas stoppen en selecteer op niveau. dat is voor alle scholieren prettiger, verschil is er altijd geweest, is nu en zal er altijd blijven en daar is niets mis mee.
 • Sina Hogeboom

  1 jaar geleden
  Vroeger had je niks te klagen @P.Kok toen deed je wat je moest doen! Maar nu hebben leerlingen meer babbels dan leraren ik zou niet graag voor die klassen staan!
 • P. Kok

  1 jaar geleden
  Poe poe, wat een zure reacties hieronder, die vooral gaan over "de jeugd van tegenwoordig". Mensen zonder kinderen, die liever een hond hebben. Heb eind jaren 80 zelf een VWO-diploma behaald, maar wat de scholieren er tegenwoordig voor moeten doen, is meer dan dat ik er destijds voor moest doen. Als een examen niet goed is opgesteld, wordt er rekening mee gehouden in de beoordeling. Altijd zo geweest. Relax.
 • Maria Yvonne Franssen

  1 jaar geleden
  @Spruitenburg: Dit zijn geen 'te moeilijke' vragen maar algemene kennisvragen. Men weet het antwoord wel of niet. Men kan zich wel afvragen, wat dit te maken heeft met VWO examen Economie én of men in redelijkheid mag verwachten, dat scholieren van 17/18 jaar deze algemene ontwikkeling hebben. Zo niet: dan moeten dit soort strikvraagjes m.i. worden teruggetrokken als die massaal fout zijn beantwoord: dus bezwaar tegen maken! In "Echte Economie" v. Arnold Heertje komt zo iets écht niet voor!
 • Jaap Spruitenburg

  1 jaar geleden
  De vragen waren niet heel moeilijk dit jaar… “Hoe ontwijk je belasting voor Russische Oligarchen?” kende maar één antwoord: via de ZuidAs “Wat doe je als je als mensen een WOB-verzoek aanvragen en je wilt de kosten niet prijsgeven?” Zeggen dat je het bonnetje kwijt ben. “Wat doe je als je mensen onderbetaald zwaar werk laat doen?” Geef je ze een gratis applaus. Wat doe je als je geld tekort hebt op je begroting? Dan leen je geld dat je door de volgende generaties terug gaat laten betalen.