Leerlingen haalden gewonde leerkrachten zélf uit het wrak

VideoLeerlingen van het Strabrecht College die in de bus zaten die vannacht in botsing kwam op op de A16 tussen Duinkerken en Calais, hebben zelf hun vijf leraren geholpen. 

De leraren zaten samen voorin de bus en raakten door de botsing gewond. Vier van hen blijven vannacht in het ziekenhuis, een van hen moet langer blijven omdat hij vrijdag wordt geopereerd aan een gebroken heup.

Quote

Normaal helpen de leraren de leerlingen, nu was het andersom

Directeur Hans Abels

Dat vertelde MBO-directeur Hans Abels aan het begin van de avond terwijl op de achtergrond een bus van de Tilburgse operator BBA wegrijdt, terug naar Geldrop. 

Alle vijftig leerlingen en een leraar die betrokken waren bij het busongeluk in Frankrijk zijn rond half negen na een rit van ongeveer 300 kilometer aangekomen bij hun school, het Strabrecht College in Geldrop.Het merendeel van de leerlingen reist met de bus naar huis. Een handjevol kinderen rijdt met hun ouders terug. Op advies van Slachtofferhulp reizen deze auto's in colonne achter de bus.

,,Ik ben verrekes trots", zei Abels. ,,Normaal helpen de leraren de leerlingen nu was het andersom. Zij hebben ook elkaar uit de bus geholpen."

ZIE OOK: Chauffeur Tilburgs busbedrijf geopereerd na zwaar ongeluk Frankrijk, meerdere botbreuken

Ongerustheid
De leraren moesten meteen naar het ziekenhuis, waardoor de leerlingen zonder begeleiding naar een opvangcentrum in het nabijgelegen Bourbourg werden gebracht. Vooral de taal speelde parten en dat zorgde voor veel ongerustheid onder de jongeren die niet wisten hoe het met iedereen was gesteld.

'Zeker zo trots' is Abels dan ook op de ouders die na een telefoontje van hun kinderen direct contact legden met de school en richting Calais reden. Ze namen een deel van de coördinatie over totdat ook een delegatie van de school aankwam.

Volledig scherm
De bus waarin de leerlingen van het Strabrecht College uit Geldrop zaten staat bij een autosloperij in de Franse plaats La Croix Rouge. © ANP
Volledig scherm
© AFP

Niet meteen naar huis
Alle kinderen zijn nu weer onderweg. Naar school, niet meteen naar huis. ,,Dat is in goed overleg met de hulpverlening afgesproken. 'Samen uit, samen thuis' blijkt heel belangrijk te zijn voor de verwerking. Je hebt iets heel heftigs samen meegemaakt en dat moet je dan ook goed en met elkaar afsluiten."

Niet alle kinderen zitten in de bus. Sommigen waren daar bang voor. ,,Begrijpelijk", vindt Abels. In totaal zestien kinderen rijden in vijf auto's van ouders terug. Morgenochtend wordt iedereen weer op school verwacht. Weer op advies van de Alarmcentrale. ,,We gaan elkaar aankijken, alles goed doorpraten en wat er daarna gebeurt, zien we dan wel."

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP