Volledig scherm
Minister Gerd Leers. © epa

Leers gaat 'welwillend' kijken naar visumaanvraag Mauro

Minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) zal 'met betrokkenheid en wetende wat er allemaal gebeurd is' kijken naar de aanvraag voor een studievisum door Mauro Manuel en de mogelijkheden om die in ons land af te wachten. Dat zei Leers vandaag na afloop van de ministerraad in reactie op de berichten dat de Limburgse Angolees de laatste hand legt aan de aanvraag.

'Maar we gaan eerst kijken wat hij onder welke condities indient en dat allemaal toetsen aan de regels.' Eigenlijk mag zo'n aanvraag niet uit Nederland worden gedaan. Leers wees erop dat hij wel een 'afwijkingsbevoegdheid' heeft. Hij gaat 'welwillend' bezien of het nou wel echt nodig is om deze aanvraag uit het buitenland te doen.

'Maar ik zeg niet op voorhand 'ach daar wijk ik wel van af'. Dat zou zeer onterecht zijn, dan krijg je willekeur', voegde Leers eraan toe. Hij wil wel meenemen dat 'er heel wat over die jongen is heengekomen': 'Het is een bekende nationale persoonlijkheid, met alle ellende.'

Mauro Manuel moet nu, op zijn 18de, volgens de regels terug naar Angola, ook al woont hij hier al 8 jaar. Zijn zaak deed de emoties hoog oplopen. Alleen een studievisum kan hem de kans op langer verblijf hier bieden.