Volledig scherm
Mauro met zijn Nederlandse pleegmoeder op het Plein in Den Haag © ANP

Leers: studievisum Mauro niet voortijdig beëindigd

Minister Gerd Leers (Asiel en Immigratie) heeft zaterdag een verklaring laten uitgeven over de opnieuw ontstane commotie over de toekomst van de jonge Angolese asielzoeker Mauro. Die mag zijn opleiding in Nederland gewoon afmaken met zijn studievisum, stelt Leers.

'Dat Mauro eerder had gejokt over zijn precieze geboortedatum, achternaam en paspoort, was al bekend en is hem voor zijn visum niet aangerekend gezien zijn leeftijd toen. De suggestie in Trouw dat minister Leers het studievisum van Mauro voortijdig zou beëindigen, is geheel onjuist. Leers heeft daarover niets gezegd in een gesprek met een freelance luchtvaartverslaggever van Trouw, afgelopen woensdag in Angola.'

Van een suggestie over het voortijdig beëindigen van het visum is overigens geen sprake. In het artikel in Trouw schrijven de verslaggevers: 'De jonge Angolese asielzoeker moet na het aflopen van zijn studievisum, mogelijk dus al dit jaar, terug naar zijn geboorteland'.

In een toelichting stelt Leers' woordvoerder dat de bekende leugens over achternaam en geboortedatum Mauro ook in de toekomst niet zullen worden aangerekend. Wel is het zo dat als een studievisum afloopt, de asielzoeker terugkeert naar het land van herkomst. Mauro heeft daar ook een verklaring voor getekend. Of Mauro na zijn studievisum echt terugmoet naar Angola, zal beoordeeld worden als hij op zo'n moment een nieuwe aanvraag zou indienen.

Over Leers' uitspraken in Trouw onstond commotie; GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi noemde de minister 'onbetrouwbaar'. Volgens Dibi probeert Leers 'te paaien over de rug van Mauro en diens pleeggezin. Leers kiest ervoor om Mauro weer midden in de mediastorm te zetten. Je ziet de wil om zijn gelijk te halen in deze hele affaire.'