Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Leeuwarden krijgt gevangenisafdeling voor zware en vluchtgevaarlijke criminelen

De aangekondigde speciale gevangenisafdeling voor zware en vluchtgevaarlijke criminelen komt in de Penitentiaire Inrichting Leeuwarden. Dat bevestigt het ministerie van Justitie na berichtgeving door De Telegraaf.

Het regime op de nieuwe afdeling zit tussen een gewone gevangenis en de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught in. Er zal in eerste instantie plaats zijn voor twaalf gedetineerden, maar mogelijk komen er meer afdelingen bij in de toekomst.

Op de nieuwe afdeling wordt scherper toegezien op bezoek. Gedetineerden kunnen er ook meer van hun medegevangenen worden afgezonderd.

De komst van de speciale gevangenisafdeling werd op 20 januari aangekondigd door minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming. ,,Hoe meer van dit soort type gevaarlijke en roekeloze gedetineerden we binnen trekken, hoe meer plekken we hiervoor nodig hebben,” zei hij toen. 

Dekker wilde toen omwille van de veiligheid nog niet zeggen in welke gevangenis de nieuwe extra beveiligde vleugel moest komen. Wel dat hij plaats zal bieden aan maximaal twaalf gevangenen en op 1 maart van dit jaar open moet gaan. ,,We zien helaas dat er steeds meer criminelen zijn die na hun veroordeling niet berouwvol in de gevangenis gaan zitten nadenken over de toekomst, maar die volharden in criminele praktijken en die daar ook de middelen voor hebben,” licht de minister toe tegenover deze site.

De extra beveiligde afdeling was al gepland, maar juist één dag na de ontsnappingspoging van topcrimineel Omar L. in Zutphen werden meer details over het plan naar buiten gebracht.

  1. Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?
    PREMIUM
    Geldoorlog in Europa

    Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?

    De coronacrisis zet het debat over steun aan de (arme) zuidelijke eurolanden opnieuw op scherp. Alle aandacht in Europa gaat momenteel uit naar de ‘oorlog tegen het virus’. Maar tegelijk woedt er een andere, veel oudere, oorlog in Europa: wie draait op voor de kosten? Nog specifieker: zullen rijke landen als Duitsland en Nederland wederom de portemonnee moeten trekken om Italië, Spanje en Frankrijk er bovenop te helpen?