Volledig scherm
Zieke leraar? Soms zit er niks anders op dan de hele klas naar huis te sturen. © ANP

Lege klaslokalen door griepgolf. ‘Er moet nu écht wat worden gedaan aan het lerarentekort’

Steeds meer klassen worden naar huis gestuurd als de leraar ziek is, doordat er niet voldoende vervangers zijn. De huidige griepgolf maakt het personeelstekort in het onderwijs pijnlijk zichtbaar, zegt de Algemene Onderwijsbond.

Januari is nog niet eens op de helft en nu al hebben sommige basisschoolklassen acht verschillende juffen of meesters voor de klas gehad, weten ze bij de Algemene Onderwijsbond (AOB). Volgens de bond is er sprake van een groot maatschappelijk probleem. ,,Deze situatie toont wederom aan dat er écht wat moet worden gedaan aan het huidige lerarentekort’’, zegt woordvoerder Esther Sloots. ,,Zodra het griepseizoen nadert, voorzien wij grote problemen. Ook nu blijkt weer dat er veel te weinig leraren zijn om goed onderwijs te kunnen blijven garanderen.’’

De oplossing voor een zieke leraar is allang niet meer dat er gewoon iemand uit een vervangingspoule kan worden gebeld, die de klas een paar dagen over kan nemen. De poules zijn grotendeels leeg. Van een vangnet is dus nauwelijks meer sprake. 

Vervangingspoules zijn opgezet door verschillende scholen of schoolgemeenschappen. In de poules zitten leraren die kunnen inspringen bij ziekte of bij bijzonder verlof. Maar waar de poules voorheen bomvol zaten met net-afgestudeerde docenten en leraren die slechts sporadisch willen werken, kampen ze nu allemaal met tekorten. 

Quote

Leraren beseffen dat ze de school in een moeilijke situatie brengen als ze zich ziek melden. Dus werken ze net zolang door totdat ze écht niet meer kunnen.

Algemene Onderwijsbond

Payroll

Quote

De voorwaar­den in de poules zijn slecht, waardoor er veel uitloop is geweest. Denk aan slechte payrollcon­trac­ten, veel onvoorspel­baar­heid en lage lonen.

Algemene Onderwijsbond

De lege vervangingspoules zijn een probleem dat de onderwijsbond naar eigen zeggen jaren geleden al zag aankomen. ,,De voorwaarden in de poules zijn slecht, waardoor er veel uitloop is geweest. Denk aan slechte payrollcontracten, veel onvoorspelbaarheid en lage lonen. Oudere leraren in de poules hebben de afgelopen jaren een andere baan gezocht met betere voorwaarden. En starters in de poules hebben een vaste baan op een school gekregen, want door het huidige lerarentekort hoeven ze niet eerst ervaring op te doen in de poules.’’

Volgens vervangingspool PON, die vervanging regelt voor 120 scholen in Oost Nederland, worden veel ziektegevallen opgelost door klassen samen te voegen of directeuren voor de klas te zetten. ,,Maar dat moeten de scholen niet doen’’, stelt PON-coördinator Hans te Lindert in De Gelderlander. ,,Om goed duidelijk te maken dat er een lerarentekort is, moeten scholen leerlingen naar huis sturen in plaats van met plofklassen te werken.’’

Op de website lerarentekortisnu.nl is te zien dat veel klassen deze maand inderdaad noodgedwongen naar huis zijn gestuurd. Maar volgens de onderwijsbond registreren lang niet alle scholen hun zieke docenten op deze site, en is het probleem nog veel erger. Volgens de site, die in het leven geroepen is door de actiegroep van leraren in het primair onderwijs, konden vandaag ruim 1300 leerlingen geen normaal onderwijs volgen. 

Griepgolf

De griepgolf, die nu vier weken gaande is, maakt de huidige ontwrichting in het onderwijs goed zichtbaar, aldus de AOB. ,,Dat is ook waarom wij actie gaan voeren.’’ In de eerste week van februari wordt geen vervanging gezocht als een leerkracht zich ziek meldt. De Algemene Vereniging van Schoolleiders (AVS)  wil hiermee zichtbaar maken dat het regelen van vervanging bij ziekte veel te veel tijd vraagt en een te hoge werkdruk oplevert. 

Ongeveer de helft van de docenten in het basisonderwijs meldt zich gedurende het schooljaar wel een keer ziek, blijkt uit recente cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs. Gemiddeld zit een basisschooldocent zo’n 22 dagen per jaar ziek thuis. 

Volgens de onderwijsbond melden juffen en meesters zich echt niet zomaar ziek. Sloots: ,,Daar zit juist het probleem. Leraren beseffen dat ze de school in een moeilijke situatie brengen als ze zich ziek melden. Dus werken ze net zolang door totdat ze écht niet meer kunnen. Vervolgens gaan ze er toch aan onderdoor en zitten ze dagenlang thuis. Ziek, vermoeid en overwerkt.’’

Griepgolf: Er is sprake van een griepgolf als minstens 51 van 100.000 mensen zich bij de huisarts melden met griep. Geschat wordt dat acht keer zoveel mensen daadwerkelijk griep hebben, de meeste mensen gaan niet naar de huisarts.