Lege pleinen en dichte deuren: de leraren staken

VideoZo'n zesduizend basisscholen hebben vanochtend meegedaan met de lerarenstaking. Ze gaven een uur geen les. De schoolpleinen bleven leeg en ouders werkten noodgedwongen thuis. 

Het is voor het eerst dat ouders en kinderen iets merken van een lerarenprotest. In het verleden protesteerden leerkrachten buiten schooltijd. Nu gaf ruim 85 procent van de basisscholen tussen half negen en half tien geen les. ,,Dat is gigantisch,'' reageert Jan van de Ven, één van de initiatiefnemers van PO in Actie. ,,Dit laat zien dat de actiebereidheid groot is. Mensen zijn er echt klaar mee.''

De leraren protesteren vandaag tegen de slechte salarissen, hoge werkdruk en een dreigend lerarentekort. Ze zijn boos, omdat ze tot 20 procent minder verdienen dan docenten van middelbare scholen. Terwijl ze een hoge werkdruk ervaren. De leerkrachten vinden dat ze in een vicieuze cirkel zitten. Op de pabo's melden zich fors minder studenten aan, omdat het beroep van basisschoolleraar met een slecht imago kampt. De baan verdient slecht en er zijn weinig carrièremogelijkheden. Daardoor zijn er over een paar jaar duizenden leraren te weinig. 

Daar moet dringend iets aan gebeuren, vinden de leerkrachten. Om die woorden kracht bij te zetten, voerden ze vanochtend dus actie. Ze gaven 20 procent minder les om het verschil met middelbare schooldocenten te laten zien. Hieronder volgt een impressie van de staking, waarin leraren met zijn allen genoten van een ontbijt of ouders voor de klas stonden.  

Vanmiddag komen leraren en ouders samen op het Malieveld in Den Haag. Daar bieden ze afgevaardigden van de onderhandelende politieke partijen (VVD, CDA, D66 en ChristenUnie) een petitie aan. Die was eind vorige week al 280.000 keer getekend. De eindstand maken de actievoerders vanmiddag bekend. 

De sociale media en onze mailbox stroomden vol met foto's en video's van het protest. Op basisschool De Vlasblom in Zuidland veranderde het schoolplein in een camping. Leraren liepen er rond caravans, tentjes en campers, met bakken koffie in de hand. Nee, hier werd duidelijk geen lesgegeven. 

Taxi of geen taxi. Op Sbo De Schilderspoort in Zevenaar bleven de lokalen leeg. Veel ouders brachten hun kinderen zelf, zodat ze de lerarenactie konden steunen. 

Volledig scherm
Lege lokalen op Sbo De Schilderspoort in Zevenaar. © privéfoto

Dat de basisscholen staakten, was ook te merken op de weg. Vanochtend stond er 100 kilometer minder file.

Op sommige scholen mochten de kinderen vanochtend wél op de normale tijd komen. Daar hielden ze een alternatieve actie. Zoals de letterlijke prikactie die De Triangel in Hengelo met de leerlingen deed. 

Volledig scherm
Leerlingen van De Triangel in Hengelo hielden samen met hun leraren een echte 'prikactie'. © privéfoto

Of stonden ouders voor de klas. 

Ook verleenden ouders andere hand- en spandiensten. Ze namen bijvoorbeeld de telefoon aan op basisschool De Regenboog in Reeuwijk. Op diezelfde school ving de directeur zelf de kinderen op die wél op de normale tijd voor de deur stonden. Ze speelde een potje voetbal op het schoolplein. 

Volledig scherm
Een ouder zat aan de telefoon op basisschool De Regenboog in Reeuwijk. © privéfoto

Maar er werd vooral veel gegeten door de stakende leraren. 

Volledig scherm
Leraren van basisschool De Carrousel in Gouda zitten in de tuin te ontbijten. © privéfoto
Volledig scherm
Op obs De Twee Wieken in Zwijndrecht was het een gezellige boel tijdens een ontbijt. © privéfoto

Vakbond CNV greep de actie aan om met leraren van basisscholen in Houten in gesprek te gaan over het werk. Leraren van scholengemeenschap Fectio kwamen samen voor een ontbijt in restaurant De Roskam. 

Volledig scherm
CNV-voorzitter Loek Schueler in gesprek met leraren in Houten. © privéfoto
Volledig scherm
En ook bij CBS Beatrix in Rotterdam blijven de stoelen het eerste uur op de tafels. © privéfoto
Volledig scherm
Basisschoolleraren legden vanochtend het werk neer uit protest tegen het lerarentekort, de werkdruk en de slechte salarissen. Het is de eerste actie die ook ouders en leerlingen raakt. © ANP