Volledig scherm
Daklozen en medewerkers van het Leger des Heils zitten samen aan de kerstdis van het Leger des Heils in de Koepelkerk van het Renaissance Amsterdam Hotel. © ANP/ROBIN UTRECHT

Leger des Heils overspoeld door dak- en thuislozen

Het Leger des Heils wordt overstelpt door dak- en thuislozen. Niet alleen de koude winterdagen zorgen voor een toeloop van honderden mensen, ook door de komende bezuinigingen stijgt het aantal mensen dat op de straat is aangewezen.

Om de koude winternachten te overbruggen worden in Nederland meer dan 600 extra bedden neergezet voor mensen die nergens anders terecht kunnen. De extra inspanningen zijn echter niet genoeg om de stijging van het aantal daklozen het hoofd te bieden.  

Cornel Vader, directeur Leger des Heils Welzijns- en Gezondheidszorg, vreest dat er de komende tijd klappen vallen en er steeds meer mensen op straat belanden. ,,De toegang tot allerlei vormen van bemoeienis wordt vanaf 1 januari beperkter," verklaart Vader. ,,Samen met de wijzigingen in het zorgstelsel en bijbehorende bezuinigingen of andere keuzes die gemaakt worden kan het niet anders dan dat de hulp minder wordt voor mensen die dat nodig hebben. De mensen die het meest kwetsbaar zijn krijgen dan voorrang."

Zonder de huidige bemoeienis van hulpverleners zullen mensen het sneller niet redden. ,,Mensen komen in de problemen en kunnen minder lang zelfstandig wonen, terwijl de samenleving dat juist wil," aldus Vader, die de ontwikkelingen 'spannend' noemt.

Momenteel zijn er 15.000 mensen daklozen in Nederland, een aantal dat sinds de afgelopen twee jaar stijgt. Vader waarschuwt dat er per jaar nog eens honderden daklozen bij komen.

Quote

Mensen komen in de problemen en kunnen minder lang zelfstan­dig wonen

Cornel Vader, directeur Leger des Heils

Vrieskou
Rond de kerstdagen bereikt het aantal mensen dat bij het Leger des Heils aanklopt dit jaar een absolute piek. ,,Zeker als het dagenlang gaat vriezen," weet Vader uit ervaring. Samen met de GGD en politie zet het Leger Des Heils actief in om mensen van de straat te houden. ,,We weten wel waar deze mensen zich ophouden, maar door de langdurige kou worden juist mensen zichtbaar waarvan we de achtergrond niet kennen."

Het Leger des Heils kan de toeloop naar eigen zeggen nog financieel bolwerken. ,,We hebben goede afspraken gemaakt met gemeenten. Ook over het voortzetten van de zorg en opvang nu de verantwoordelijkheid van de overheid naar de gemeenten verschuift."

Hij vervolgt: ,,Zeker als je niks meer hebt is het fijn als je ergens terecht kan. Behalve een slaapplek, warme douche en ontbijt willen we de mensen in deze periode ook de sfeer van de kerstdagen meegeven."  

Kerst
Het Leger des Heils organiseert openbare kerstfeesten. Niet alleen voor de daklozen, maar voor elke Nederlander die hulp kan gebruiken. ,,Veel mensen in Nederland zijn eenzaam. Ouderen, maar zeker ook jongeren. Rond de feestdagen is dit vaak extra moeilijk. Door de vieringen hoeft niemand met kerst alleen te zijn."