Volledig scherm
© Ministerie van Defensie

Legerpersoneel: Kom niet bij defensie werken

De meerderheid van het defensiepersoneel heeft geen vertrouwen in minister Jeanine Hennis, vindt defensie geen goede werkgever en raadt anderen af om bij de krijgsmacht te gaan werken. Ruim twintig procent van de militairen zegt ook op missies te maken te hebben gehad met munitietekorten; iets wat door het ministerie altijd is ontkend.

Volledig scherm
© Ministerie van Defensie

Dat blijkt uit een enquête van alle defensiebonden, die vanochtend werd gepresenteerd. Al eerder werd bekend dat defensie kampt met gebrek aan munitie bij oefeningen – ze moesten dan ‘pang-pang’ roepen – maar nu blijkt dat dit ook tijdens uitzendingen speelt. Volgens Marc de Natris, voorzitter van de officiersvereniging, moet het volgende kabinet fors geld uit trekken voor defensie. ,,Anders is het niet meer levensvatbaar.”

Militairen klagen over materiële tekorten, hoge werkdruk en een gebrek aan visie bij de top van de krijgsmacht. 82 procent van het personeel – zowel militairen als burgers – meent dat defensie het personeel niet als belangrijkste kapitaal ziet. Slechts 2,66 procent vindt dat defensie in het belang van het personeel handelt.

Herstellen

Volledig scherm
Minister Jeanine Hennis Plasschaert van Defensie. © ANP

In vergelijking met eerdere enquêtes onder het defensiepersoneel blijkt het vertrouwen in de defensietop nu te zijn verbeterd. Al vindt 84 procent van de personeelsleden niet dat Hennis erin is geslaagd het vertouwen in de organisatie te herstellen.

Uit de enquête onder ruim 5000 militairen, burgers die bij defensie werken en oud-militairen, blijkt dat 1,81 procent van de ondervraagden helemaal tevreden is over defensie. 65 procent van de ondervraagden vindt bijvoorbeeld dat defensie helemaal niet kan omgaan met kritiek. Dat moet anders, vindt Anne-Marie Snels, voorzitter van vakbond AFMP. ,,Er moet wat gebeuren aan de cultuur binnen de organisatie.”

Kritiek op alle fronten

Quote

De minister heeft altijd gezegd dat er geld bij moet, maar heeft dat niet geleverd

Raymond Knops, CDA

CDA-Kamerlid Raymond Knops noemt de conclusies ‘onthutsend’ en ‘een zware onvoldoende voor Hennis’. ,,Er is kritiek op alle fronten en er is geen vertrouwen in de leiding. De minister heeft altijd gezegd dat er geld bij moet, maar heeft dat niet geleverd. Het is te weinig en te laat gebeurd, waardoor de ontevredenheid stijgt.”

De defensiebonden hebben in oktober 2013 en september 2014 ook enquêtes gehouden over de tevredenheid onder het personeel. Dat de resultaten van de rondvraag over 2016 vlak voor de verkiezingen worden gepresenteerd, is toeval, stelt Jean Debie van de VBM. ,,Maar dit is wel een belangrijk signaal aan de politieke partijen.”

Defensie noemt het ‘evident’ dat er in de volgende regeerperiode meer geld bij moet. ,,Dat er zorgen zijn onder het personeel is bekend, dat onderzoeken we zelf ook”, zegt een woordvoerder. Volgens hem is er deze kabinetsperiode bijna 900 miljoen euro extra naar Defensie gegaan. ,,Het personeel merkt dat niet direct, het is geen speedboot die je meteen in een andere richting uit kan laten varen. Er zijn bijvoorbeeld bestellingen geplaatst en dat kost tijd.”