Volledig scherm
Lego wil in 2030 alleen nog maar gebruik maken van duurzaam plastic © Shutterstock

Lego zegt plastic vaarwel: duurzame blokjes snel in Nederland te koop

Lego gaat haar milieubelastende plastic blokjes vaarwel zeggen. Vanaf 2030 wil de speelgoedgigant enkel nog duurzaam Lego produceren van plastic op basis van plantaardig materiaal. De eerste exemplaren zijn dit jaar nog in Nederland beschikbaar.

De eerste duurzame Lego is al op de markt. Lego-fans uit Duitsland, Engeland, de Verenigde Staten en Canada kregen in augustus het doosje 'Plants from plants' gratis bij een grote aankoop in de webshop. Daarin zitten bomen, planten en blaadjes gemaakt van plastic op basis van suikerriet. En binnenkort worden ze ook voor Nederlandse Lego-fans beschikbaar, laat Lego's manager duurzaamheid Matthew Withby weten.

Volledig scherm
Plants from Plant is lego gemaakt van duurzaam plastic © LEGO.com

,,De Plants from Plants-editie was een limited edition, die brengen we niet los op de markt. Maar nog dit jaar zullen de duurzame elementen onderdeel worden van een nieuwe Lego Creator set." Die set zal voor alle consumenten beschikbaar worden via de webshop. ,,We streven ernaar om voor de jaarwisseling alleen nog maar plant- en boomelementen op basis van suikerriet te produceren."

De duurzame versie van de plastic plantjes en boompjes is niet van origineel te onderscheiden. En dat is ook niet zo verwonderlijk, want de chemische samenstelling is identiek. Beide versies zijn gemaakt van polyetheen. Maar waar de ethanol normaal gesproken gewonnen wordt uit petroleum, wordt het bij 'Plants from plants' uit suikerriet gehaald. En dat is een stuk beter voor het milieu.

De ontwikkeling en productie van het plastic op basis van suikerriet is onderdeel van een groot verduurzamingsplan dat Lego in 2015 lanceerde. Het bedrijf wil dat in 2030 alle Legoblokjes geproduceerd worden zonder daarbij gebruik te maken van fossiele brandstoffen. Om die doelstelling te behalen werden zo'n honderd werknemers aangetrokken en investeert het bedrijf zo'n 150 miljoen euro in het onderzoek en de ontwikkeling van duurzaam Lego.

  1. Verdwenen studente Tanja Groen (18) mogelijk in leeg graf gelegd, grote operatie op begraafplaats
    VIDEO

    Verdwenen studente Tanja Groen (18) mogelijk in leeg graf gelegd, grote operatie op begraaf­plaats

    Tanja Groen (18) is op de avond van haar verdwijning in 1993 mogelijk vermoord en in een al gedolven graf gelegd. Dat zegt Peter R. de Vries, die de familie bijstaat, tegen deze nieuwssite. ,,Het scenario is dat ze op de avond dat ze verdween is vermoord en door de dader in een vers gedolven graf is gelegd, waar de volgende dag een kist in is gegaan met een overledene en het graf is dichtgegooid”, zei De Vries. Hij is aanwezig bij de opgraving op het kerkhof aan De Beente in Maastricht.