Volledig scherm
Lego wil in 2030 alleen nog maar gebruik maken van duurzaam plastic © Shutterstock

Lego zegt plastic vaarwel: duurzame blokjes snel in Nederland te koop

Lego gaat haar milieubelastende plastic blokjes vaarwel zeggen. Vanaf 2030 wil de speelgoedgigant enkel nog duurzaam Lego produceren van plastic op basis van plantaardig materiaal. De eerste exemplaren zijn dit jaar nog in Nederland beschikbaar.

De eerste duurzame Lego is al op de markt. Lego-fans uit Duitsland, Engeland, de Verenigde Staten en Canada kregen in augustus het doosje 'Plants from plants' gratis bij een grote aankoop in de webshop. Daarin zitten bomen, planten en blaadjes gemaakt van plastic op basis van suikerriet. En binnenkort worden ze ook voor Nederlandse Lego-fans beschikbaar, laat Lego's manager duurzaamheid Matthew Withby weten.

Volledig scherm
Plants from Plant is lego gemaakt van duurzaam plastic © LEGO.com

,,De Plants from Plants-editie was een limited edition, die brengen we niet los op de markt. Maar nog dit jaar zullen de duurzame elementen onderdeel worden van een nieuwe Lego Creator set." Die set zal voor alle consumenten beschikbaar worden via de webshop. ,,We streven ernaar om voor de jaarwisseling alleen nog maar plant- en boomelementen op basis van suikerriet te produceren."

De duurzame versie van de plastic plantjes en boompjes is niet van origineel te onderscheiden. En dat is ook niet zo verwonderlijk, want de chemische samenstelling is identiek. Beide versies zijn gemaakt van polyetheen. Maar waar de ethanol normaal gesproken gewonnen wordt uit petroleum, wordt het bij 'Plants from plants' uit suikerriet gehaald. En dat is een stuk beter voor het milieu.

De ontwikkeling en productie van het plastic op basis van suikerriet is onderdeel van een groot verduurzamingsplan dat Lego in 2015 lanceerde. Het bedrijf wil dat in 2030 alle Legoblokjes geproduceerd worden zonder daarbij gebruik te maken van fossiele brandstoffen. Om die doelstelling te behalen werden zo'n honderd werknemers aangetrokken en investeert het bedrijf zo'n 150 miljoen euro in het onderzoek en de ontwikkeling van duurzaam Lego.

 1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
  PREMIUM

  De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

  Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’
 2. Bekende boerenactivist (30) zat in trekker die levensgevaarlijke situatie veroorzaakte, politie rekent op arrestaties
  video

  Bekende boerenacti­vist (30) zat in trekker die levensge­vaar­lij­ke situatie veroorzaak­te, politie rekent op arresta­ties

  Bij het uit de hand gelopen boerenprotest in Groningen is Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, vandaag betrokken geraakt bij een levensgevaarlijk incident. Schuiling zat als bijrijder in een tractor die diverse hekken omver ramde en bijna een fietser omver reed. De organisator van het Malieveldprotest betuigt spijt. ,,Ik had uit moeten stappen of eerder in moeten grijpen”, zegt hij tegen deze nieuwssite. De politie onderzoekt het incident en verwacht op korte termijn aanhoudingen te verrichten.