Volledig scherm
© anp

Leiding Nationale Politie: reorganisatie is fiasco

De reorganisatie van de politie is uitgelopen op een fiasco. Volgens een uitgelekt rapport van de leiding van de Nationale Politie zijn de problemen zo groot, dat niet alle misdaad kan worden aangepakt.

Quote

Deze korpslei­ding heeft het vertrouwen van de agenten verloren

Han Busker van de NPB

De kopzorgen van de korpsleiding zijn talrijk. De politie staat er financieel heel slecht voor, de bedrijfsvoering is 'onvoldoende' en de ICT is niet op orde. Daarnaast is er sprake van een vertrouwensbreuk tussen agenten en de korpsleiding.

Ook de misdaadbestrijding staat enigszins op de tocht: het verminderen van gestelde ambities wordt 'noodzakelijk' genoemd. Het is nog onduidelijk welke criminaliteit minder prioriteit gaat krijgen.

Vorig jaar beloofde toenmalig minister Ivo Opstelten (Veiligheid) bij de eerste problemen dat hij zou werken aan het bijsturen van de hervorming, maar het voorlopige plan lekte gisteren al uit. Er wordt nog enkele weken gewerkt aan het plan, maar in het document zegt de korpsleiding nu zelf ook al dat aanpassingen noodzakelijk zijn.

Dat betekent vooral: de rem erop. De samensmelting van 26 politiekorpsen naar één centraal aangestuurde politie was, zo ziet de korpsleiding nu, een te grote operatie. De ambities moeten dus omlaag en de bedrijfsvoering moet beter.

Burgemeesters
Ook denkt de korpsleiding er nu over burgemeesters toch weer meer macht te geven om te bepalen welke misdaad agenten in hun gebied moeten aanpakken. Dit staat haaks op het oorspronkelijke idee achter de Nationale Politie, waarin agenten onder één centrale leiding zouden gaan opereren.

Volgens de politiebonden is de uitgelekte nota 'helaas een bekend verhaal'. ,,We hebben er van meet af aan voor gewaarschuwd dat men te veel wilde in te korte tijd. Deze korpsleiding heeft het vertrouwen van de agenten verloren,'' zegt Han Busker van de NPB. ,,Het is dat dienders heel loyaal zijn, anders kwam de misdaadbestrijding piepend en krakend tot stilstand.''

  1. Kelder en Derksen lijnrecht tegenover elkaar in AD-show: Al die ic-verhalen, wat heeft het opgeleverd?
    TV-SHOW NL NA CORONA

    Kelder en Derksen lijnrecht tegenover elkaar in AD-show: Al die ic-verhalen, wat heeft het opgeleverd?

    Hebben alleen mensen die gezond leven straks nog recht op levensreddende zorg? En blijven we afstand houden, ook als de crisis voorbij is? Het waren belangrijke vragen die langskwamen in De Toekomst van Nederland, ons leven na corona. De gezamenlijke talkshow van het Algemeen Dagblad en Hart van Nederland was dinsdagavond twee uur lang te zien op SBS6. Hieronder lees en bekijk je de highlights van de uitzending.