Volledig scherm
PREMIUM
De NIP-test © Marco De Swart

Leidt screening van ongeboren kinderen tot ‘Down-loze’ samenleving?

De invoering van de NIP-test was omstreden. Zwangere vrouwen zou druk worden opgelegd om hun ongeboren kind te laten testen op afwijkingen. Nederland lijkt vooralsnog echter niet af te koersen op een ‘Down-loze’ samenleving, zoals IJsland en Denemarken.

Volgens tegenstanders van prenatale screening, waaronder christelijke partijen en bezorgde ouders van kinderen met Down, neemt de maatschappelijke druk toe om een kind weg te laten halen als er iets mis mee is. Volgens hen gaf de overheid met de algemene invoering van de NIP-test, twee jaar geleden, het signaal af dat zulke kinderen niet welkom zijn.

,,Zit ik op een terras een ijsje te eten met mijn zoon en dan krijg ik opmerkingen naar mijn hoofd als: ‘Waarom heb je hem laten komen, dat hoeft toch niet meer in deze tijd?’,’’ vertelde Tefke Dannijs, moeder van een zoontje met Down en een van de initiatiefneemsters van de actiegroep van bezorgde ouders, begin 2016 aan deze site.

  1. Bekende boerenactivist na tractor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbeleid’
    video

    Bekende boerenacti­vist na trac­tor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbe­leid’

    De 30-jarige Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, is weer op vrije voeten nadat hij maandag werd aangehouden voor betrokkenheid bij een levensgevaarlijk incident met een trekker in Groningen. Hij blijft verdacht van openlijke geweldpleging, maar houdt vol onschuldig te zijn. ,,Ik moest gewoon in Groningen zijn. Voor mezelf, de boeren en voor mijn vader.”