Volledig scherm
Screenshot van de tussenstand © @lorankloeze

Lek in StemWijzer legt populariteit advies voor PvdA en PVV bloot

Door een lek in de online StemWijzer kunnen bezoekers zien bij welke partijen de meeste mensen uitkomen. PVV staat bovenaan, gevolgd door PvdA, VVD, Partij voor de Dieren en 50PLUS. Geenpeil en Forum voor Democratie staan strak onderaan.

Beveiligingsonderzoeker Loran Kloeze heeft naar eigen zeggen de tussenstand ontdekt. De stand is niet te zien voor normale gebruikers, maar kon worden opgevraagd in de Chrome-browser. In de code van de StemWijzer ontdekte Kloeze ook de tekst 'SijmenRuwhofiseenlul'. Sijmen Ruwhof ontdekte eerder kwetsbaarheden in verkiezingssoftware.

Volgens maker ProDemos is het lek inmiddels dicht. ,,Het klopt dat de informatie tamelijk makkelijk door iedereen was te zien'', aldus woordvoerder Anita de Jong. ,,Dat was omdat we zelf bij willen houden hoe vaak mensen de stemwijzer gebruiken.''

Waarde
ProDemos heeft de teller inmiddels afgesloten omdat mensen de gegevens ten onrechte gebruiken als een soort verkiezingsuitslag. ,,We denken dat mensen de ruwe data niet op waarde weten te schatten. Mensen kunnen de stemwijzer bijvoorbeeld vaker invullen en ook leerlingen zonder kiesrecht doen aan de test mee op school. De informatie is ook niet compleet. Zo is Artikel1 helemaal niet te vinden, we weten ook niet hoe dat komt.''

Quote

We denken dat mensen de ruwe data niet op waarde weten te schatten

Anita de Jong, ProDemos

Volgens De Jong is het incident een leermoment. ProDemos is blij dat het nu aan het licht is gekomen en niet veel later. Nu is er in ieder geval gelegenheid geweestn om het lek snel te dichten.